Allioli

Spanien

Aioli

Allioli är en ritual och en tradition som är en del av luncherna eller middagarna i Katalonien. Vad vore det, om vädret är fint, att grilla utan en god aioli? ;) Få människor vet hur man gör en god aioli dock... Är du en av dem? Om så är fallet, oroa dig inte! Här är ett recept som garanterar framgång i köket!

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 72

Ingredienser

Vitlök, 1 st

Olja, 1 msk

Salt efter smak

Citron, 1 st

Tillagning

1. Häll en näve salt i en mortel. Hela botten ska vara täckt med salt, men inte för tjockt, se bara till att det är vitt. Saltet, förutom att ge smak, kommer att dämpa slagen när vitlöken krossas med mortelstöten. Detta förhindrar att vitlöken flyger ur morteln ;)

2. Hacka vitlöken mycket fint. Det är det viktigaste steget av alla!! Skynda inte på med det här steget. Rengör vitlöken väl, ta bort alla fläckar så att den förblir helt vit. Det är viktigt att den hackas mycket smått. Det bör bli en homogen pasta, det ska inte finnas några bitar kvar, oavsett hur små de är.

3. Börja hälla i oljan när vitlöken krossats väl med saltet. Börja vända hela vitlöksdegen med mortelstöt, samtidigt som gradvis mer olja tillsätts. Tempot måste vara konstant. Häll oljan i en tunn jämn stråle.

4. Strax efter att oljan tillsatts och smeten rörts om, bör 4 droppar citronsaft tillsättas. Det är en viktig detalj. Citronen fungerar som ett emulgeringsmedel. Det hjälper till att förhindra att vitlöken och oljan skär sig, och en smak uppnås som förbättrar vitlöken och oljan avsevärt. Vissa tillsätter vinäger, vi föredrar smaken av citron.

5. Vrid mortelstöten medan mer olja tillsätts. Om aiolin är väldigt tjock, tillsätt olja, om den är mer flytande, sluta tillsätta olja ett tag.

6. Det finns några myter som har sagts som inte påverkar aiolins kvalitet och konsistens. Det spelar ingen roll åt vilket håll du vrider mortelstöten, och riktningen när som helst utan att något händer.