Arroz con leche casero

Spanien

Hemlagad risgröt

Risgröt är en traditionell dessert världen över, även om man i Spanien känner till den från det asturiska köket. Om du har rest mycket är det en dessert du kan hitta i varje land du besöker. Många länder har sina egna recept på hemlagad risgröt, vanligtvis i Latinamerika och Asien, eftersom ris är en av huvudingredienserna. I Sverige förknippar vi den förstås med julen. Pröva gärna, inte bara på julafton ;)

  • Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert 
  • Kalorier/portion (kcal): 376

Ingredienser

Standardmjölk, 1 l

Rundkornigt ris (eller arborioris), 100 g

Strösocker, 80 g

Kanelstänger, 2 st

Vaniljstång, 1 st

Skal av 1 citron

Smör, 20 g

Malen kanel efter smak

Tillagning

1. Börja med att smaksätta mjölken. Använd kanelstänger, vaniljstång och citronskal. Det går också att använda apelsinskal eller stjärnanis om så önskas. Lägg alla ingredienser i en kastrull och höj värmen.

2. Tillsätt riset när mjölken kokar upp. Det finns många olika rissorter, men det är bäst att använda rundkornigt ris eller arborioris, som de som används till risotto, eftersom det är ett mindre korn och smakar gott.

3. Koka oavbrutet i cirka 50 minuter.

4. Tillsätt sockret och koka i ytterligare 10 minuter.

5. Avsluta med att tillsätta smör för att göra riset ännu krämigare. Riset ska vara lite rinnigt vid det här laget. Det ska inte se för mosigt eller krämigt ut när det är varmt, eftersom det blir hårdare när det svalnar. Låt det vara rinnigt i detta skede.

6. Ta bort resterande kanelstängerna, citronskalet och vaniljstången, fördela i skålar. Garnera med malen kanel ovanpå.