Atchara

Filippinerna

Atchara

Har du ännu inte provat detta sötsura tillbehör? Du kan bli överraskad. Atchara har en väldigt distinkt smak som verkligen ger vilken måltid som helst möjlighet att sticka ut. Den har skärpa från vinäger, samtidigt en stark söt smak. I Filippinerna äts den ofta vid sidan av på grund att den hjälper till att rensa gommen efter ganska smakrika rätter. Den filippinska termen för detta är "pantanggal umay". Pröva själv, gärna med den filiippinska korven longganisa utan skinn (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 7½ dygn 40 minuter inklusive förberedelser och lagring
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 322

Ingredienser 

Grön papaya, 0,7-1 kg

Morot, 1 st

Gul lök, stor, ½ st

Vitlöksklyftor, 5 st

Röd paprika, stor, ½ st

Pepparkorn, hela, 1 msk

Färsk ingefära efter smak

Vit vinäger, 1 msk

Strösocker, 1,6 dl

Russin, 30 g

Salt, 4 msk till papayan + 1½ tsk till sirapen

Tillagning

1. Riv eller strimla papayan i en stor skål och blanda ner 4 msk salt. Rör om tills saltet är väl fördelat.

2. Täck skålen och ställ in i kylskåpet över natten - saltet kommer att torka papayan.

3. Lägg papayan i ett durkslag eller en sil och skölj sedan under rinnande vatten. Använd en ostduk (eller textilduk) som behållare, lägg den sköljda papayan i duken och krama tills all vätska kommer ut.

4. Lägg tillbaka papayan i den stora skålen och blanda med skalade och skivade morötter, tunt skivad vitlök, fint strimlad ingefära, tunt skivad lök på längden, hela pepparkorn, strimlad paprika och russin.

5. Värm en kastrull och häll i vinägern, koka upp. Tillsätt socker och 1½ tsk salt, rör sedan om tills det är väl utspätt.

6. Stäng av värmen och låt sirapen svalna tills temperaturen är tillräckligt låg för att hanteras.

7. Lägg ner de blandade grönsakerna och kryddorna i en steriliserad lufttät burk och häll över sirapen.

8. Förslut burken och ställ in i kylskåpet i en vecka (eller minst 5 dagar för att uppnå önskad konsistens och smak).

9. Servera kall till friterade eller stekta rätter.