
Bacalao gratinado con alioli
Spanien
Alioligratinerad torsk

Aioli på flingad torsken grillad i en form i ugnen. Här finns alla nycklar till en perfekt gratinerad torsk. Ett gott recept med en mycket polerad estetik! Aiolin är ett ord sammansatt av katalanskans "all i oli" ("vitlök och olja"). Stavningen är lite olika - i Spanien är det inte ovanligt att säga alioli, som möjligen är aningen mer korrekt än aioli.
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 073
Ingredienser
Torsk, 500 g
Pinjenötter, 100 g
Dadlar, 4 st
Russin, 100 g
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Färsk bladpersilja efter smak
Spenat, 200 g
Fiskbuljong, 2 dl
Olivolja, 3 dl till liolin + efter smak till spenaten
Vitlöksklyfta, 1 st
Ägg, 1 st
Sherryvinäger, 1 msk
Tillagning
1. Lägg torskryggen i en mikrovågssäker form och pensla den med lite fiskbuljong. Täck formen med plastfolie och tillaga i 3 minuter på 900 W.
2. Låt fisken svalna och smula sedan sönder den, börja med att ta bort skinnet.
3. Mixa vitlöken till aliolin med ett ägg, salt, sherryvinäger och olivolja i en mixer. Emulgera.
4. Återanvänd buljongen som torsken tillagades från och tillsätt två matskedar till aiolin. Blanda.
5. Fräs pinjenötter, dadlar och russin med lite olivolja i en het panna. Tillsätt spenaten, krydda med salt och peppar och fräs allt tillsammans.
6. Lägg en botten av den frästa spenaten med pinjenötter, dadlar och russin på en tallrik i en form.
7. Lägg sedan den flingade torsken ovanpå.
8. Täck slutligen torsken med aiolin.
9. Grilla i 2 minuter.
10. Ta upp ur pannan och toppa med färsk persilja. Servera.