Beer-battered fish

Storbritannien

Ölpanerad fisk

Vacker, mör, krämig vit fisk i den knaprigaste gyllene smeten. Denna fisk i chip shop-stil är löjligt god och förvånansvärt lätt att göra själv hemma. Seså, knata iväg till din fiskhandlare för att få några extra stora fiskfiléer (filéerna i stormarknaden är alldeles för snåla) för den riktiga chippy fish-känslan. Vad chip shop är? Ett matställe i England som serverar detta. Det finns många, så många.

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 499

Ingredienser

Självjäsande vetemjöl, 120 g

Majsstärkelse, 2 msk till paneringen + 4 msk till fisken

Bakpulver, ½ tsk

Pale ale, kall, 2,4 dl

Fiskfiléer av kolja, torsk eller sej, extra stora, 4 st

Salt, ½ tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk

Olja efter behov till fritering

Tillagning

1. Börja med paneringen. Häll mjölet, 2 msk majsstärkelse och bakpulvret i en stor skål och blanda ihop.

2. Rör ner riktigt kall pale ale tills inga klumpar finns kvar. Ställ smeten i kylen medan fisken förbereds. Smeten kan göras i förväg och stå i kylen i 2-3 timmar om så önskas.

3. Ta ett galler och lägg det på en bricka eller skärbräda. Lägg ett par bitar hushållspapper under gallret. När fisken är friterad kommer den att läggas på gallret.

4. Värm frityroljan till 180 grader i en stor panna eller gryta med tjock botten. Oljan måste vara minst 7½ cm djup.

5. Blanda samman 4 msk majsstärkelse, salt och peppar på en tallrik.

6. Torka fiskfiléerna med hushållspapper. De måste vara så torra som möjligt för att få den krispigaste fisken.

7. Ta ut ölsmeten ur kylen och rör om snabbt. Doppa fiskfiléerna i torr majsstärkelseblandning för att täcka på båda sidor. Doppa sedan i ölsmeten (var noga med att täcka fisken ordentligt – tång kan användas om sp önskas). Låt eventuellt överskott droppa av och sänk sedan försiktigt ner fisken i den heta oljan. Upprepa med den andra fiskfilén.

8. Låt de två filéerna steka i 3-4 minuter tills de är gyllene och knapriga, ta sedan bort från oljan och lägg på gallret för att rinna av. Upprepa med de två återstående fiskfiléerna. Servera gärna med chips (pommes frites) och mosiga ärtoe, båda i chip shop-stil (recept finns på hemsidan).