
Blackened salmon
USA
Sotad lax

Den hör sotade laxen är en kryddad lax som steks i panna för att förbättra smaken och ge lite krydda till rätten. Den är otroligt enkel att tillaga och full av smak. I den amerikanska mataffären brukar det finnas flera färdiga kryddblandningar att köpa men här görs en egen, vilket är väldigt enkelt. Servera gärna en beurre blanc-sås (recept finns på hemsidan) och citronorzo (även detta finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 390
Ingredienser
Havssalt, 2 tsk
Lökpulver, 1 tsk
Vitlökspulver, 1 tsk
Torkad oregano, 1 tsk
Torkad timjan, 1 tsk
Paprikapulver, 2 tsk
Malen vitpeppar, ½ tsk
Cayennpeppar, ½ tsk
Olja, 4 msk
Portionsbitar av laxfilé, 3 st `a 225 g
Tillagning
1. Blanda salt, lökpulver, vitlökspulver, oregano, timjan, paprika, vitpeppar och cayennepeppar i en liten skål tills allt är blandat. Ställ åt sidan.
2. Häll sedan 3 msk olivolja i en stor djup tallrik och blanda i 2 msk av kryddblandningen med en gaffel eller visp tills allt är helt blandat.
3. Lägg laxen i blandningen och täck bitarna noggrant på alla sidor. Ställ åt sidan.
4. Häll 1 msk olja i en stor gjutjärnspanna på medelvärme tills det börjar ryka lätt.
5. Lägg de kryddade laxbitarna i pannan. Sänk värmen till medel-låg och tillaga i 3-4 minuter per sida eller tills de är väl brynta och önskad innertemperatur har uppnåtts.
6. Ta upp laxen ur pannan och servera. Servera gärna med en beurre blanc-sås och citronorzo (recepten finns på hemsidan).