Борщ

Ryssland

Borsjtj

Borsjtj är känd som en rödbetssoppa men alldeles från början innehöll den inga rödbetor. Soppans ursprung går längre tillbaka än rödbetan i det område som soppan kommer ifrån. Soppan kommer från Ukraina men har omfamnats i hela gamla Sovjetunionen och är mycket vanlig i Ryssland. Det är typiskt ryskt att ha i vitkål, kött och potatis. Det här var fattigmansmat en gång i tiden - idag är det lyx!

  • Tillagningstid: 2 timmar 10 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 614

Ingredienser

Vatten, 2 l

Nötkött med ben, 400 g

Rödbetor, 2 st

Morot, 1 st

Gula lökar, 3 st

Tomatpuré, 2 msk

Solrosolja, 4 msk

Citronsyra, 1 nypa

Vitkål, 300 g

Potatisar, 4 st

Salt efter smak

Lagerblad efter smak

Färska örter efter smak

Smetana efter smak

Tillagning

1. Ta fram en 3-liters kastrull. Häll i 1½-2 liter vatten, tillsätt köttet. Koka upp. Håll koll på buljongen, ta bort skummet innan det börjar koka.

2. Täck grytan med lock när det kokar och låt sjuda i en och en halv timme.

3. Skölj och skala rödbetor, morötter och lök. Riv rödbetorna på ett grovt rivjärn och morötterna på ett medelgrovt rivjärn. Tärna löken. Strö citronsyra eller färskpressad citronsaft över rödbetorna. Tack vare detta blir borsjten riktigt röd.

4. Häll solrosolja i en stekpanna, sätt på medelvärme. Stek först löken och morötterna i 5 minuter, tillsätt sedan rödbetorna.

5. Stek grönsakerna i ytterligare 5 minuter. Tillsätt sedan tomatpurén, rör om och låt stå på värmen i ytterligare 5-7 minuter.

6. Ta upp köttet när buljongen är kokt. Tillsätt den strimlade kålen i buljongen medan köttet svalnar. Tillsätt potatisen skuren i strimlor efter 5-10 minuter

7. Separera köttet från benet medan potatisen kokar och skär det i tärningar. Lägg tillbaka köttet i soppan.

8. Salta efter smak.

9. Tillsätt de stekta grönsakerna. Rör om. Tillsätt lagerblad och finhackade örter. Täck pannan med lock och koka i ytterligare 5-7 minuter. Borsjtjen är klar.

10. Häll borsjten i djupa tallrikar. Tillsätt smetana och färska örter.