Bratkartoffeln

Tyskland

Stekt potatis

Du kan enkelt göra perfekta stekta potatisar själv med mormors tyska originalrecept! Det är bäst att tillaga dem i en panna med kokt potatis – de blir underbart krispiga och goda. Perfekta till en riktig skogshuggarbiff (recept finns på hemsidan) och till så mycket annat.

  • Tillagningstid: 55 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 600

Ingredienser

Potatis, 1,2 kg

Salt, 2 tsk

Solrosolja, 4-6 msk

Malen peppar, ½ tsk

Smör, 100 g

Tillagning

1. Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten i cirka 25 minuter. Häll av vattnet, skölj den kokta potatisen med kallt vatten och låt den svalna. Skala den avsvalnade potatisen och skär den i tunna skivor. Stora potatisar delas på längden i halvor.

2. Värm oljan i en stekpanna. Lägg potatisskivorna och stek på båda sidor på medelvärme tills de är krispiga. Vänd inte potatisen för ofta, då kan de falla isär. Tillsätt smöret i små flingor när potatisen är brynt på båda sidor och stek i 2 minuter, vänd potatisen försiktigt, tills den är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Hackade örter som persilja, gräslök eller dill kan strös över potatisen om så önskas. Smaklig måltid!