Bratkartoffeln im backofen

Tyskland

Ugnsstekt potatis

Krispigt stekt potatis från ugnen. Det är enkelt att laga denna kryddiga klassiker med lök och örter i ugnen. Passar utmärkt till... ja, vad sägs om en panerad fiskfilé, till exempel av kungsfisk? Recept finns förstås på hemsidan. Med en hemgjord remouladsås med sardeller (recept finns också här på hemsidan) är middagen i hamn.

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 302

Ingredienser

Potatis, 1 kg

Olivolja, 3 msk

Salt, 1 nypa

Paprikapulver, ½ tsk

Gul lök, 1 st

Färska eller torkade örter efter smak (till exempel timjan, rosmarin, salvia och/eller persilja)

Tillagning

1. Förvärm ugnen till 200 grader om det är en fläkt-/varmluftsugn (220 grader om över- och undervärme) och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Rengör eller skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en stor skål med olivolja och kryddor. Blanda allt noggrant för att säkerställa att alla skivor blir jämnt marinerade.

2. Ordna potatisskivorna på bakplåten, se till att det finns lite utrymme mellan varje skiva. Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 30 minuter.

3. Skala och tärna löken under tiden. Tillsätt den till potatisen och blanda försiktigt ihop allt. Rosta i ugnen i ytterligare 15-20 minuter, tills potatisen är jämnt brynt och krispig. Ta ut ur ugnen, smaka av med salt och garnera med färska örter. Njut!