Buttermilk waffles

USA

Kärnmjölksvåfflor

Kärnmjölk ger inte bara våfflan dess karaktäristiska syrlighet, utan syran i kärnmjölken samverkar också med jäsmedlen (bikarbonat och bakpulver) för att hjälpa våfflan att jäsa, vilket ger den den fluffigaste insidan. Har du ingen kärnmjölk? Även om det kan vara frestande att ersätta med vanlig mjölk, går du miste om den syra som kärnmjölken ger. För att motverka detta kan du enkelt göra din egen kärnmjölk genom att kombinera mjölk (eller grädde, för en fylligare våffla) med en skvätt citronsaft.

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4-5
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 688

Ingredienser

Osaltat smör, 8 msk

Vetemjöl, 5,4 dl

Strösocker, 2 msk

Bakpulver, 1 msk

Koshersalt, 1 tsk

Bikarbonat, ½ tsk

Ägg, 2 stora

Kärnmjölk, 4,8 dl

Vaniljextrakt, 2 tsk

Olja till gräddningen

Lönnsirap till serveringen 

Färska blåbär till serveringen

Färska jordgubbar till serveringen

Tillagning

1. Värm ett våffeljärn till medelhög värme. Gör våffelsmeten under tiden som järnet blir varmt.

2. Skär det osaltade smöret i 4 bitar och lägg dem i en liten mikrovågssäker skål. Värm i mikrovågsugnen tills det smält, 45 sekunder till 1 minut. (Alternativt, smält på spisen.) Låt svalna lite medan smeten görs.

3. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, koshersalt och bikarbonat i en stor skål och vispa.

4. Häll ägg, kärnmjölk och vaniljextrakt i en medelstor skål och vispa ihop. Häll långsamt ner det smälta smöret under ständig vispning, vispa tills det är blandat. Häll i mjölblandningen och vispa tills den precis blandats och är tjock och slät.

5. Spraya ytan på våffeljärnet med matlagningsspray (eller pensla på lite olja). Häll i lite smet i mitten av våffeljärnet. Stäng locket och grädda tills våffeln är gyllenbrun och genomstekt.

6. Ta ur våfflan när den är klar och lägg den på ett galler. Upprepa processen med resterande smet och spraya våffeljärnet med mer matlagningsspray (eller pensla med olja) före varje våffla. Servera gärna våfflorna vartefter de blir klara, med lönnsirap och bär.