Carbonada valdostana

Italien

Carbonada från Aostadalen

Carbonada valdostana är en fyllig och smakrik huvudrätt typisk för Aostadalen. Det är en nötköttsgryta marinerad i rött vin tillsammans med grönsaker och kryddor, sedan brynt i en kastrull innan den långsamt tillagas i sin egen marinad. Resultatet är saftigt och mört kött, lätt att skära med en gaffel, med en distinkt mörk färg från det röda vinet. Därav namnet - carbonada refererar till kol, utifrån att köttet blir mörkt som kolbitar.

  • Tillagningstid: 11 timmar och 15 minuter inklusive förberedelser och marineringstid
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 696

Ingredienser

Nötkött, 800 g

Rött vin, 1 l

Morot, 1 st

Gul lök, 1 st

Stjälkselleri, 1 stjälk

Malen kanel, 1 tsk

Kryddnejlikor, 1 tsk

Smör, 1 klick

Lagerblad efter smak

Vetemjöl efter smak

Olivolja (extra jungfruolja) efter smak

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Häll upp det röda vinet i en stor skål. Skala sedan moroten, sellerin och löken, skär dem på mitten och lägg ner dem i vinet. Tillsätt kryddnejlika och kanel.

2. Skär köttet i bitar och lägg dem i marinaden. Täck allt med plastfolie och låt marinera på en sval plats i minst 8 timmar.

3. Ta upp köttet ur marinaden efter marineringstiden och lägg det i en skål. Torka torrt med hushållspapper. Mjöla det sedan lätt och blanda tills bitarna är jämnt täckta.

4. Värm smöret med en skvätt olja i en gryta. Tillsätt köttet och bryn det på hög värme. Börja blanda i marinaden så snart det börjar brynas. Tillaga i en timme på medelvärme.

5. Tillsätt grönsakerna och två lagerblad. Krydda med salt och peppar och koka på låg värme med locket på i cirka 2 timmar.

6. Häll över till individuella tallrikar när kokvätskan har reducerats och köttet är mycket mjuk, häll över på individuella tallrikar. Servera med polenta eller potatismos.