
Carbonada valdostana
Italien
Carbonada från Aostadalen

Carbonada valdostana är en fyllig och smakrik huvudrätt typisk för Aostadalen. Det är en nötköttsgryta marinerad i rött vin tillsammans med grönsaker och kryddor, sedan brynt i en kastrull innan den långsamt tillagas i sin egen marinad. Resultatet är saftigt och mört kött, lätt att skära med en gaffel, med en distinkt mörk färg från det röda vinet. Därav namnet - carbonada refererar till kol, utifrån att köttet blir mörkt som kolbitar.
- Tillagningstid: 11 timmar och 15 minuter inklusive förberedelser och marineringstid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 696
Ingredienser
Nötkött, 800 g
Rött vin, 1 l
Morot, 1 st
Gul lök, 1 st
Stjälkselleri, 1 stjälk
Malen kanel, 1 tsk
Kryddnejlikor, 1 tsk
Smör, 1 klick
Lagerblad efter smak
Vetemjöl efter smak
Olivolja (extra jungfruolja) efter smak
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Häll upp det röda vinet i en stor skål. Skala sedan moroten, sellerin och löken, skär dem på mitten och lägg ner dem i vinet. Tillsätt kryddnejlika och kanel.
2. Skär köttet i bitar och lägg dem i marinaden. Täck allt med plastfolie och låt marinera på en sval plats i minst 8 timmar.
3. Ta upp köttet ur marinaden efter marineringstiden och lägg det i en skål. Torka torrt med hushållspapper. Mjöla det sedan lätt och blanda tills bitarna är jämnt täckta.
4. Värm smöret med en skvätt olja i en gryta. Tillsätt köttet och bryn det på hög värme. Börja blanda i marinaden så snart det börjar brynas. Tillaga i en timme på medelvärme.
5. Tillsätt grönsakerna och två lagerblad. Krydda med salt och peppar och koka på låg värme med locket på i cirka 2 timmar.
6. Häll över till individuella tallrikar när kokvätskan har reducerats och köttet är mycket mjuk, häll över på individuella tallrikar. Servera med polenta eller potatismos.