Casoncelli alla bergamasca
Italien
Casoncelli som i Bergamo

Casoncelli alla bergamasca (eller casonsèi de la bergamasca på bergamodialekt) är ett av de mest kända traditionella recepten från Bergamo i nordvästra Italien. Född som en maträtt för att använda överblivet fläsk och nötkött tillagas den med färsk pasta och köttfyllning (salamifärs, korv, kyckling, kalvstek, nötkött och/eller annat). Receptet varierar från tradition till tradition, så det är inte ovanligt att se familjer från Bergamo tillaga casoncelli på olika sätt. Här är ett.
- Tillagningstid: 2 timmar inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 701
Ingredienser
Vetemjöl, 200 g
Durumvetemjöl, 50 g
Ströbröd, 60-65 g
Ägg, 1½ st
Grana padano, 35-40 g till fyllningen + 50 g till dressingen
Salamifärs, 75 g
Nötkött, tillagat, 50 g
Amarettikex, 2½ g
Sultanrussin, 5 g
Vitlöksklyfta, ½ st
Kryddor (till exempel peppar, muskotnöt och/eller kanel) efter smak
Salt efter smak
Färsk bladpersilja efter smak
Smör, 60 g
Pancetta, 50 g
Färsk salvia, några blad efter smak
Tillagning
1. Börja med pastadegen genom att blanda mjölet väl med durumvetet, 1 ägg, en nypa salt och tillräckligt med vatten för att få en jämn blandning. Låt degen vila.
2. Bryn salaminfärsen i en klick smör, tillsätt sedan hackat tillagat nötkött, hackad vitlök och hackad persilja. Låt det dra en stund. Häll allt i en skål, tillsätt 35-40 g riven grana padano, ströbröd, ½ ägg, smulade amarettikex, hackade russin, en nypa peppar och en nypa salt. Krydda efter smak med till exempel muskotnöt eller kanel, om så önskas, och blanda smeten.
3. Kavla ut degen efter att ha låtit den vila och skär ut 6-8 cm breda remsor. Fyll dem i mitten med en sked fyllning. Stäng kanterna för att förhindra att fyllningen läcker ut; vik kanten lätt och tryck till mitten lite för att ge casoncellin den typiska halvmåneformen.
4. Lägg ner casoncellin i kokande saltat vatten och låt koka i 7-8 minuter.
5. Ta upp och krydda casoncellin med smält smör smaksatt med salviablad, hackad pancetta och riven grana padano.