चिकन चंगेज़ी
Indien
Kyckling changezi

En annorlunda curry som härrör från den mongoliska eran i Indien. Den har förfinats i furstliga köken i Delhi och är känd för sina rika smaker, sin unika kryddblandning och sin möra kyckling. Och på tal om Mongoliet - därifrån kom Djingis Khan. Djingis uttalas i Indien precis som changezi i kyckling changezi. Sedär, ursprunget är fortfarande tydligt. Servera gärna den här rätten med ett smaksatt ris, kanske med tomatris (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 336
Ingredienser
Kyckling med ben, ½ kg
Yoghurt (dahi), 2 dl
Rött chilipulver, 2 msk
Salt, 1 tsk eller efter smak
Bockhornsklöver (kasuri methi), 2 tsk
Cashewpasta, 2 msk
Mald spiskummin, ½ tsk
Mald koriander, ½ tsk
Chaat masala, 1 tsk
Tikka masala, 1 tsk
Olja, 2 msk
Smör, 1 msk
Lökpasta, 1 dl
Passerade tomater, 1 dl
Ingefärs- och vitlökspasta, 2 tsk
Kol, 1 stor bit till rökningen
Tillagning
1. Putsa och skölj kycklingen. Dela den i mindre bitar. Lägg yoghurt, rött chilipulver, salt, spiskumminpulver, korianderpulver, chaat masala och cashewpasta i en stor skål tillsammans med kycklingen. Blanda alla ingredienser väl med kycklingen. Täck över och låt stå i 1 timme.
2. Värm olja och smör i en panna. Tillsätt sedan ingefärs- och vitlökspasta och fräs i 2 minuter. Tillsätt sedan lökpasta och fräs den. Tillsätt passerade tomater och stek tills oljan separerar.
3. Tillsätt den marinerade kycklingen och blanda väl. Om det behövs kan rött chilipulver och salt tillsättas.
4. Tillsätt tikka masala och bockhornsklöver, blanda väl, täck över och koka på svag värme i 20 minuter. Stäng av värmen när kycklingen är ordentligt tillagad.
5. Värm kolet. Lägg hett kol i en skål och ställ den skålen över kycklingen. Lägg lite smör på kolen och lägg på locket när rök börjar komma ut. Ta bort skålen med kol när all rök är borta. Klart!