Chip shop-style chips

Storbritannien

Chips i chip shop-stil

I Storbritannien betyder chips friterad potatis, alltså pommes frites. Chips är en brittisk klassiker, kanske särskilt till panerad friterad fisk. Väldigt lätt gyllene tjocka chips med ett lite krispigt yttre och en mjuk, fluffig insida. Mums ;)

  • Tillagningstid: 55 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 3-4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 403

Ingredienser

Mjölig potatis, 1 kg

Äppelcider-, vitvins- eller maltvinäger, 1 tsk + efter smak till servering

Olja efter behov till fritering

Salt efter smak

Tillagning

1. Skala potatisen och skär den i 1½ cm tjocka chips.

2. Lägg i ett durkslag och skölj två gånger i kallt vatten.

3. Lägg i en skål och täck potatisen i kallt vatten (se till att den är helt nedsänkt). Tillsätt vinägern. Blötlägg i 30 minuter.

4. Häll av potatisen och lägg i en stor kastrull. Täck med vatten, låt koka upp och låt sjuda i 8-10 minuter tills potatisstavarna är mjuka.

5. Låt rinna av i ett durkslag och låt ångtorka i 5 minuter.

6. Värm oljan i en fritös till 170 grader.

7. Lägg potatisstavarna i fritöskorgen och sänk långsamt ner i oljan. Se till att det inte bubblar över. Fritera i 5-6 minuter, tills de är lätt gyllenbruna.

8. Stäng av fritösen, låt chipsen rinna av och servera med rikligt med salt och vinäger.