Clam chowder

USA

Musselsoppa

Den här soppan, typisk för New England i östra USA, kan enkelt lagas med konserverade musslor till ett jättegott resultat. Att använda konserverade musslor är inte bara superenkelt, det gör också att du kan ha en riklig mängd musslor i chowdern (soppan) utan att att spendera onödigt mycket pengar. Servera gärna bröd som inte behöver knådas (recept finns på hemsidan) och därtill olivoljedip (recept finns även för det på hemsidan).

  • Tillagningstid: 1 timme 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 643

Ingredienser

Bacon, 6 skivor

Smör, 2 msk

Gul lök, 1 st

Stjälkselleri, 2 stjälkar

Vitlöksklyftor, 3 st

Het sås, 1 tsk (eller ½ tsk tabasco)

Worcestershiresås, 1 tsk

Vetemjöl, 0,8 dl

Kycklingbuljong, 2,4 dl

Standardmjölk, 3,6 dl

Matlagningsgrädde, 3,6 dl

Musselspad, 2,35 dl

Kycklingbuljongtärning, 1 st

Lagerblad, 1 st

Potatis, 570 g

Konserverade musslor, 3 burkar à 184 g

Färsk persilja efter smak

Nymalen peppar efter smak

Torkad oregano, ½ tsk

Torkad persilja, ½ tsk

Torkad timjan, ¼ tsk

Salt, ¼ tsk

Rökt paprikapulver, ⅛ tsk

Malen peppar, ⅛ tsk

Tillagning

1. Tillaga baconet långsamt i en 4¼ litersgryta på  på låg värme. Mät upp resterande ingredienser medan baconet tillagas. Lägg baconet åt sidan på en tallrik när det är klart och täck med hushållspapper. Hacka baconet när det har svalnat. Spara 2 msk bacon till garnering. Lämna kvar så mycket baconrester som möjligt i grytan, eftersom det kommer att ge soppan smak.

2. Tillsätt bacon (med undantag för det bacon som ka användas till garnering) och smör i grytan på medelvärme. Använd en silikonspatel för att skrapa botten och sidorna av grytan. Tillsätt tärnad lök och selleri. Blanda så att allt täcks och mjuknar i 5-6 minuter. Tillsätt vitlök, het sås, worcestershiresås och kryddor. Koka i 1 minut.

3. Tillsätt mjölet och koka i 2 minuter under ständig omrörning tills lukten av rått mjöl är borta.

4. Tillsätt kycklingbuljongen i små skvättar under ständig omrörning och skrapa av kastrullen igen. Tillsätt grädde och mjölk på samma sätt.

5. Rör ner kycklingbuljongtärningen och tillsätt lagerbladet. Tillsätt spadet från de konserverade musslorna i soppan, men tillsätt inte musslorna än. 

6. Låt soppan koka upp försiktigt och sänk sedan värmen till sjudning så att den bara bubblar försiktigt. Låt sjuda i 20 minuter, delvis täckt. Rör om då och då.

7. Skala och tärna potatisen och tillsätt den i soppan. Låt det bubbla mycket försiktigt igen och låt potatisen koka igenom i 20-25 minuter, tills den är mjuk. Sänk värmen till låg.

8. Rör ner musslorna och låt dem värmas igenom, i cirka 5 minuter. Ta bort lagerbladet.

9. Ös upp soppan i serveringsskålar och garnera med grovhackad persilja, nymalen peppar och hackad bacon.