Clătite bănățene

Rumänien

Banatiska pannkakor

Den som har passerat genom staden Timișoara i det historiska landskapet Banatet i västra Rumänien och ätit middag på någon av de lokala restaurangerna har kunnat notera att det, i menyns "dessert"-avdelning, finns så kallade banatpannkakor eller pannkakor i Ana Lugojana-stil. Ana Lugojana är ett värdshus i staden som inspirerat till denna smarriga pannkaks- och marängbaserade dessert med vaniljsås.

  • Tillagningstid: 1 timme 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 846

Ingredienser

Pannkakor, tunna, 8 st (recept finns på hemsidan)

Keso, 250 g

Ägg, 5-6 st

Vaniljsocker, 2 påsar à 8 g

Vispgrädde, 200 g

Strösocker, 250 g

Zest från 1 apelsin (kan uteslutas)

Russin efter smak

Smör efter behov att smörja formen med

Tillagning

1. Blanda keson med ett helt ägg, 50 g socker, russin, lite rivet apelsinskal (valfritt) och 1 påse vaniljsocker till fyllningen.

2. Separera de återstående äggen, blanda ihop äggulorna med 1 påse vaniljsocker, 80 g socker och vispgrädde till en vaniljsås. Fyll pannkakorna med kesoblandningen och linda ihop dem som kåldolmar.

3. Lägg de fyllda Pannkakorna i en ugnsfast form smord med smör, strö smörflingor ovanpå. Ett annat alternativ är att sätta ihop pannkakorna i mindre gratängformar, som rymmer två pannkakor för varje portion.

4. Häll ägguls- och gräddblandningen över pannkakorna. Placera formen/formarna i en ugn som är förvärmd till 180 grader.

5. Vispa ihop äggvitorna med saltet tills de blir stela, tillsätt resterande socker (120 gram) och fortsätt vispa tills sockret är helt upplöst och en fast, glansig maräng erhålls.

6. Ta ut pannkakorna från ugnen när äggulskrämen verkar stelna runt kanterna på fatet, efter cirka 10 minuter. Lägg snabbt marängen ovanpå - den kan läggas upp med sked eller med spritspåse med stjärnspets om så önskas. Strö gärna lite rivet apelsinskal ovanpå marängen.

7. Ställ tillbaka pannkakorna i ugnen tills marängen karamelliserats och servera genast, varma.