Currywurst mit pommes

Tyskland

Korv och pommes med currysås

Currywurst med pommes frites! En tysk snabbmatsklassiker, ofta serverad i den tyska korvkiosken. Det kanske inte är en hälsobomb detta, snarare tvärtom, men vad tusan - rätten är så lätt att tycka om! Gör gärna extra mycket currysås som kan förvaras i burkar i kylskåpet. Då blir det enkelt att snabbt trolla fram en currywurst när suget blir för starkt.

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 016

Ingredienser

Ättiksgurka, 75 g

Gul lök, 75 g

Smör, 30 g

Strösocker, 20 g

Currypulver, 2 rågade msk

Passerade tomater, ½ kg

Ketchup, 250 g

Tomatpuré, 35 g

Salt, 1 tsk till såsen + efter smak till potatisen

Röda chilipepparfrukter, 1 st

Köttbuljongpulver, ½ rågad tsk

Bratwurst eller currywurst, 5-6 st

Potatis, fast, 1 kg

Olja efter behov till fritering

Tillagning

1. Finhacka gurkorna.

2. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med smör och socker.

3. Tillsätt currypulvret och fräs i några minuter.

4. Tillsätt resterande såsingredienser (passerade tomater, ketchup, tomatpuré, salt, chili och buljongpulver) och låt koka i 15 minuter, krydda sedan efter smak. Blanda ihop såsen.

5. Häll såsen i rena burkar med skruvkork (450 g) medan den fortfarande är varm.

6. Stek korvarna och skiva dem efter stekning. Garnera med såsen. 

7. Skala potatisen och skär den i fingertjocka stavar.

8. Eftersom potatisen innehåller mycket stärkelse kan den läggas i ett vattenbad i 1 minut och sedan torka något på en handduk.

9. Fritera potatisen i het olja i cirka 12 minuter.

10. Ta sedan upp potatisstavarna ur oljan och låt dem svalna något.

11. Lägg dem i den heta oljan i ytterligare 3 minuter. Att fritera dem två gånger gör dem krispiga. Ta upp dem ur oljan med ett durkslag av metall, låt dem rinna av och krydda med salt.