
Currywurst mit pommes
Tyskland
Korv och pommes med currysås

Currywurst med pommes frites! En tysk snabbmatsklassiker, ofta serverad i den tyska korvkiosken. Det kanske inte är en hälsobomb detta, snarare tvärtom, men vad tusan - rätten är så lätt att tycka om! Gör gärna extra mycket currysås som kan förvaras i burkar i kylskåpet. Då blir det enkelt att snabbt trolla fram en currywurst när suget blir för starkt.
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 016
Ingredienser
Ättiksgurka, 75 g
Gul lök, 75 g
Smör, 30 g
Strösocker, 20 g
Currypulver, 2 rågade msk
Passerade tomater, ½ kg
Ketchup, 250 g
Tomatpuré, 35 g
Salt, 1 tsk till såsen + efter smak till potatisen
Röda chilipepparfrukter, 1 st
Köttbuljongpulver, ½ rågad tsk
Bratwurst eller currywurst, 5-6 st
Potatis, fast, 1 kg
Olja efter behov till fritering
Tillagning
1. Finhacka gurkorna.
2. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med smör och socker.
3. Tillsätt currypulvret och fräs i några minuter.
4. Tillsätt resterande såsingredienser (passerade tomater, ketchup, tomatpuré, salt, chili och buljongpulver) och låt koka i 15 minuter, krydda sedan efter smak. Blanda ihop såsen.
5. Häll såsen i rena burkar med skruvkork (450 g) medan den fortfarande är varm.
6. Stek korvarna och skiva dem efter stekning. Garnera med såsen.
7. Skala potatisen och skär den i fingertjocka stavar.
8. Eftersom potatisen innehåller mycket stärkelse kan den läggas i ett vattenbad i 1 minut och sedan torka något på en handduk.
9. Fritera potatisen i het olja i cirka 12 minuter.
10. Ta sedan upp potatisstavarna ur oljan och låt dem svalna något.
11. Lägg dem i den heta oljan i ytterligare 3 minuter. Att fritera dem två gånger gör dem krispiga. Ta upp dem ur oljan med ett durkslag av metall, låt dem rinna av och krydda med salt.