ଡାଲ୍ ତଡ଼କା

Indien

Dal tadka

Dal tillagas i de indiska hemmen varje dag, oavsett om den innehåller duvärt, grön gram, svart gram, kikärter eller masoor... Det är oundvikligt att dal tillagas minst en gång om dagen. Dal serveras med roti och ris, och smaken är verkligen unik. Med en tadka (temperering) fördubblas smaken. Om tadkans smak är lite avvikande kan själva tadkan bli förstörd. Men om mängden av varje ingrediens är korrekt och tillsätts vid rätt tidpunkt, då är tadkan garanterat perfekt. Så låt oss pröva det rätta receptet på dal tadka.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 559

Ingredienser

Duvärt (toor dal), 1 skål (3 dl)

Salt, ½ tsk

Malen gurkmeja, ½ tsk

Röda chilifrukter, 3 st

Spiskumminfrön, 1 msk

Asafoetida, ¼ tsk

Grön chilifrukt, 1 st

Vitlöksklyftor, 5-6 st

Färsk ingefära, 2½ cm

Tomat, 1 st

Malen röd chilipeppar, 1 tsk

Färsk koriander, finhackad, 2 msk

Röd eller gul lök, 1 liten

Vatten, 7,2 dl

Ghee (klarat smör), 2 msk + mer vid behov

Kokt ris som tillbehör

Tillagning

1. Blötlägg först linserna i 20 minuter. Skala och finhacka sedan vitlök och ingefära. Lägg de blötlagda linserna i tryckkokaren, tillsätt 3 dl vatten och täck över. Stäng av värmen efter 4-5 visslingar på medelvärme. Låt trycket i tryckkokaren släppa efter att trycket har sjunkit.

2. Lägg ghee i en stekpanna och värm på medelvärme. Tillsätt spiskumminfrön och asafoetida när gheen blivit varm och blanda. Tillsätt sedan finhackad vitlök, finhackad ingefära, röda och gröna chilifrukter samt finhackad lök. Stek under omrörning då och då. När Tillsätt finhackad tomat i oljan när löken blivit brynt och täck pannan. Lyft på locket efter 2 minuter och blanda tadkan noggrant. Tillsätt sedan rött chilipulver och 1 msk finhackade korianderblad, blanda väl.

3. Rör nu om dalen i tryckkokaren med en slev. Häll sedan dalen i pannan och täck omedelbart med lock Tillsätt sedan de återstående finhackade korianderbladen till dalen och koka upp. Ta bort från värmen. Tadkan är klar. Servera med ris.