Denver omelet

USA

Denveromelett

En perfekt amerikansk frukost kan mycket väl innehålla en denveromelett. Den har de perfekta prortionerna av protein och grönsaker, därtill med en läckert gyllenbrun yta. Den kan serveras med tillbehör, som stekt potatis och rentav ketchup!

  • Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 346

Ingredienser

Ägg, 8 stora

Standardmjölk, 0,4 dl (kan uteslutas)

Koshersalt, ½ tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk

Osaltat smör, 0,4 dl

Skinka, tärnad, 2,4 dl

Rödlök, tärnad, 2,4 dl

Grön paprika, tärnad, 1,2 dl

Röd paprika, tärnad, 1,2 dl

Cheddarost, riven, 1,2 dl

Salladslök, skivad, 4 msk

Tillagning

1. Vispa ihop ägg, mjölk (om du använder), salt och peppar i en medelstor skål. Vispa i en rörelse från sida till sida tills det är jämnt; övermixa inte. Ställ åt sidan. 

2. Smält 1 tsk smör i en stekpanna, med en diameter på 20 cm och med nonstick-beläggning, på medelvärme tills det börjar bubbla och skumma, men inte brynas. Tillsätt den tärnade skinkan och fräs tills den är lätt brynt, 1½ till 2 minuter.

3. Tillsätt den tärnad lök, grön paprika och röd paprika. Fräs tills de är krispiga och möra, cirka 2 minuter. Lägg över skinkan och grönsakerna i en skål. Torka av pannan med hushållspapper.

4. Värm 1 tsk smör i den avtorkade pannan på medelhög värme tills det börjar bubbla och skumma, men inte brynas. Tillsätt äggen och använd en spatel för att dra bort koagulerat ägg från kanterna och mot mitten, så att det råa ägget kan rinna under. Luta pannan för att de okokta äggen ska kunna rinna till botten. Låt hela omeletten börja stelna, vilket tar cirka 45-60 sekunder. När äggen huvudsakligen är kokta, ungefär som mjuk äggröra med en glansig och lätt våt yta, sänks värmen till låg.

5. Lägg skinka och grönsaker på ena halvan av omeletten och strö sedan över riven cheddarost. Stäng av värmen och flytta pannan till en svalare del av spisen. Täck över omeletten och låt den tillagas färdigt, cirka 1-2 minuter. Vik den andra halvan av omeletten ovanpå med en stekspade. Ytan kommer att vara lätt gyllenbrun.

6. Lägg över omeletten på en tallrik och garnera med hackad salladslök. Servera omedelbart.