Devolay

Polen

Kyckling devolay

Kyckling de volaille, eller devolay som den ofta får heta i hemlandet Polen, är en utsökt idé för en speciell middag. Saftiga kycklingbröstrullar med perfekt, krispig panering och ett läckert örtsmör med vitlök. Passar fint med sallad, t ex vårsallad (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 1 timme 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 635

Ingredienser

Kycklingfiléer, 4 st `a 160 g

Smör, 80 g

Vitlöksklyftor, 3 st

Färsk bladpersilja (eller dill), hackad, 1 näve

Malen peppar, ¼ tsk

Salt, ⅓ tsk

Ägg, stora, 2 st

Ströbröd, 6 msk

Vetemjöl, 3 msk

Vegetabilisk olja, ½ l

Tillagning

1. Börja med örtsmöret (helst kallt eller bara lite mjukt). Lägg smöret i en liten skål. Skala tre vitlöksklyftor och pressa eller hacka dem mycket fint. Tillsätt även en näve finhackad bladpersilja samt ¼ tsk malen peppar och  tsk salt.

2. Knåda och blanda allting, helst med en vanlig gaffel. Forma som ett avlångt ägg. Slå in örtsmöret i en bit plastfolie och ställ i kylskåpet för att stelna. En timme i kylen bör räcka.

3. Banka ut fyra kycklingfiléer med en köttklubba. Lägg ett tjockt tygunderlägg eller en ugnsvante på köksbänken. Lägg en träskiva på. Lägg en enda filé på mitten av brädet. När filén är lagd på detta sätt kan det börja stötas med köttklubban. Gör detta försiktigt. Filéerna behöver inte vara supertunna. Det är viktigt att de har ungefär samma tjocklek och kan lindas till en rulle utan problem. De bör vara ungefär 8-10 mm tjocka.

4. Packa upp det kylda örtsmöret ur plastfolien och dela det med en kniv i fyra långa bitar. Lägg dem så att smöret inte sticker ut åt sidorna. Rulla ihop filéerna tätt och försiktigt. Använd tandpetare om det behövs.

5. Gör i ordning tre djupa tallrikar till paneringen. Knäck två stora ägg i en tallrik och vispa ihop dem ordentligt med en gaffel eller visp. Lägg 3 msk vetemjöl i en annan tallrik. Häll cirka 80 g ströbröd i den tredje tallriken, vilket motsvarar ungefär 6 msk. Täck först varje kotlett med mjöl. Doppa sedan i ägg och rulla därefter i ströbröd. Doppa i ägget igen och därefter i ströbrödet igen.

6. Häll olja med hög rökpunkt i en gryta. Värm oljan till 180 grader. Lägg en kycklingrulle i grytan (helst med en tång). Låt steka runt om i ungefär 10-12 minuter. Övervaka ständigt oljans temperatur. Kycklingrullarna får inte brynas för snabbt, eftersom köttet inuti behöver tid att stekas. Så förkorta inte stektiden, minska bara värmen vid behov. Stek alla kycklingrullar på detta sätt, en efter en. Fiska upp dem med en tång eller en metallsil när de är klara.

7. Servera kycklingrullarna direkt efter stekningen så att det varma smöret rinner ut när de skärs.