एग करी
Indien
Äggcurry

Det är något annorlunda i positiv mening med maten på en indisk gaturestaurang. Kryddig, aromatisk och tillagad i ghee (klarat smör). Alla gillar den här maten. Här är ett recept i gaturestaurangstil som också kan lagas hemma. Det är gott och ändå enkelt att göra. Servera gärna tillsammans med en boondi raita (raita med kikärtspuffar) och brödet tawa paratha till middag.
- Tillagningstid: 90 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 209
Ingredienser
Ägg, 4 st
Ghee, 1 msk
Hel spiskummin, ½ tsk
Senapsfrön, ½ tsk
Asafoetida, ¼ tsk
Kryddnejlikor, 3 st
Lagerblad, 1 st
Hel svart kardemumma, 1 st
Hela gröna kardemummor, 2 st
Torkade röda chilifrukter, 4 st
Färsk ingefära, 2½ cm
Vitlöksklyftor, 4 st
Rödlök, 1 st
Passerade tomater, 2 dl
Yoghurt (dahi), 2 msk
Rött chilipulver (kashmiri), 1 tsk
Malen gurkmeja, ½ tsk
Malen koriander, 1 tsk
Salt efter smak och behov
Vatten efter behov
Färsk koriander efter smak
Tillagning
1. Koka äggen och ställll dem åt sidan.
2. Värm ghee i en gryta. Tillsätt spiskummin, senapsfrön, asafoetida, lagerblad, torkad röd chili, svart och grön kardemumma och kryddnejlikor. Fräs i 30 sekunder.
3. Tillsätt nu finhackad lök, finhackad ingefära och finhackad vitlök. Stek tills löken blir mjuk. Tillsätt chilipulver, gurkmejapulver, korianderpulver och salt när löken blivit mjuk. Blanda och stek i 3-4 minuter.
4. Tillsätt passerade tomater och låt puttra under lock i 5-6 minuter. Tillsätt därefter yoghurt samt vatten enligt behov och koka på svag värme under lock i 1 minut eller tills den är färdigkokt.
5. Tillsätt färsk koriander och blanda. Halvera äggen, tillsätt dem i curryn och blanda väl. Servera.