एग करी

Indien

Äggcurry

Det är något annorlunda i positiv mening med maten på en indisk gaturestaurang. Kryddig, aromatisk och tillagad i ghee (klarat smör). Alla gillar den här maten. Här är ett recept i gaturestaurangstil som också kan lagas hemma. Det är gott och ändå enkelt att göra. Servera gärna tillsammans med en boondi raita (raita med kikärtspuffar) och brödet tawa paratha till middag.

  • Tillagningstid: 90 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 209

Ingredienser

Ägg, 4 st

Ghee, 1 msk

Hel spiskummin, ½ tsk

Senapsfrön, ½ tsk

Asafoetida, ¼ tsk

Kryddnejlikor, 3 st

Lagerblad, 1 st

Hel svart kardemumma, 1 st

Hela gröna kardemummor, 2 st

Torkade röda chilifrukter, 4 st

Färsk ingefära, 2½ cm

Vitlöksklyftor, 4 st

Rödlök, 1 st

Passerade tomater, 2 dl

Yoghurt (dahi), 2 msk

Rött chilipulver (kashmiri), 1 tsk

Malen gurkmeja, ½ tsk

Malen koriander, 1 tsk

Salt efter smak och behov

Vatten efter behov

Färsk koriander efter smak

Tillagning

1. Koka äggen och ställll dem åt sidan.

2. Värm ghee i en gryta. Tillsätt spiskummin, senapsfrön, asafoetida, lagerblad, torkad röd chili, svart och grön kardemumma och kryddnejlikor. Fräs i 30 sekunder.

3. Tillsätt nu finhackad lök, finhackad ingefära och finhackad vitlök. Stek tills löken blir mjuk. Tillsätt chilipulver, gurkmejapulver, korianderpulver och salt när löken blivit mjuk. Blanda och stek i 3-4 minuter.

4. Tillsätt passerade tomater och låt puttra under lock i 5-6 minuter. Tillsätt därefter yoghurt samt vatten enligt behov och koka på svag värme under lock i 1 minut eller tills den är färdigkokt.

5. Tillsätt färsk koriander och blanda. Halvera äggen, tillsätt dem i curryn och blanda väl. Servera.