Грузинская аджика

Ryssland

Georgisk adjika

Adjika är en kryddpasta som härrör från Georgien. Många av de forna sovjetiska delrepublikerna har alltjämt en stark prägel på rysk matlagning och adjika är en mycket vanlig ingrediens. Det här receptet är en variant av många olika. Det är vanligt att valnötter ingår, liksom till exempel basilika och dill. Ibland kan tomat och äpplen ingå. Det finns till och med gröna varianter även om de flesta är röda. Här är ett recept från Ryssland på den kryddpasta som från början är georgisk.

  • Tillagningstid: 6 dygn 30 minuter inklusive förberedelser och lagringstid
  • Antal portioner: 1 burk
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 94

Ingredienser

Röda chilifrukter, ½ kg

Röd paprika, 250 g

Vitlök, 50 g

Färsk koriander, 25 g

Stjälkselleri, 25 g

Färsk bladpersilja, 25 g

Bordsvinäger, 9 %, 1 msk

Malen koriander, ½ tsk

Grovt salt, 125 g

Vegetabilisk olja efter smak och behov

Tillagning

1. Lägg chilin på en stor bricka och låt torka i skugga i 3 dagar. Smörj sedan händerna med vegetabilisk olja eller sätt på handskar och ta bort stjälkarna.

2. Koka upp vinägern och låt den svalna. Kör alla ingredienser utom de torra kryddorna genom en köttkvarn eller hacka i en matberedare, blanda noggrant med en träslev.

3. Tillsätt koriander och salt, häll i vinägern och låt dra i 2-3 dagar. Rör om i adjikan då och då. Lägg i burkar, häll ett tunt lager vegetabilisk olja på toppen och stäng. Förvara på en sval, mörk plats.