广式虾饺

Kina

Kantonesiska räkdumplings

Räkdumplings i Guangzhoustil är ett traditionellt mellanmål i Guangdongprovinsen i Kina, en del av det kantonesiska köket, med ursprung i Guangzhou (Kanton). De består av en eller två räkor insvepta i ett tunt lager vetemjölsdeg. Storleken är vanligtvis lagom till en tugga. Traditionella räkdumplings är halvmåneformade, med tolv veck. Fyllningen inkluderar räkor, fläskkött och bambuskott. De mest populära är räkdumplings med en enda räka. Högkvalitativa och läckra räkdumplings kräver ett tunt, mjukt omslag, helst genomskinligt.

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 678

Ingredienser

Räkor, 200 g

Råa tigerräkor, 200 g

Fett fläsk, 150 g

Bambuskott, 100 g

Salt, 7 g till fyllningen + 4 g till degen

Glutamat, 10 g

Strösocker, 15 g

Majsstärkelse, 15 g till fyllningen + 150 g till degen

Malen peppar, ¼ tsk

Sesamolja, 1 msk

Vetemjöl, 350 g

Vatten, 5,2 dl

Tillagning

1. Skala räkorna, klappa dem torra med hushållspapper och finhacka till en pasta.

2. Tärna fläsket, skölj först med kokande vatten, sedan med kallt vatten och häll sedan av vattnet.

3. Strimla bambuskotten och skölj med kokande vatten.

4. Blanda räkorna med salt tills de blir klibbiga, tillsätt sedan glutamat och socker och blanda väl.

5. Tillsätt fläsk, bambuskott, 15 g majsstärkelse, peppar och sesamolja till räkorna och blanda till fyllningen. 

6. Blanda mjöl, 150 g majsstärkelse och salt och häll kokande vatten i blandningen under omrörning. Häll blandningen på bordet och knåda den med händerna för att göra degen som ska omsluta fyllningen.

7. Ta 10 g deg och täck resten med en varm handduk.

8. Använd en kavel och baksidan av en kniv för att forma en rund deg och linda in fyllningen. Nyp sedan ihop den från höger till vänster för att forma en dumpling. Upprepa tills degen och fyllningen tar slut. Lägg färdiga dumplings på ett lotusblad och ångkoka på hög värme i 4 minuter.