
海参番茄盅
Kina
Sjögurka i tomat

Sjögurka må vara ett besynnerligt djur, därtill både slemmigt och ganska smaklöst. Det har inte hindrat sjögurkan från att vara en eftertraktad ingrediens i Ostasien, bland annat i Kina och Indonesien. Sjögurkan sägs ha hälsobringande egenskaper och har traditionellt använts vid behandling av cancer. Det finns inget vetenskapligt stöd för effekt mot cancer. Här är ett recept där sjögurkan utgör del av fyllning i en urgröpt tomat. Pröva om du törs - och om du kan få tag i sjögurka ;)
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 198
Ingredienser
Tomater, 4 st
Sjögurkor, 2 st
Ägg, 4 st
Råa räkor, 60 g
Blandade grönsaker (till exempel majs, ärtor och röd paprika), 40 g
Matolja efter smak och behov
Salt efter smak
Malen svartpeppar efter smak
Tillagning
1. Skölj tomaterna och skär av topparna horisontellt som lock.
2. Gräv ut fruktköttet från tomaterna och var försiktig så att det inte skär igenom botten.
3. Hacka sjögurkan i små bitar. Grovhacka paprikan.
4. Häll olja i en wok och värm tills den är medelvarm. Tillsätt de uppvispade äggen och stek under omrörning i 1 minut.
5. Tillsätt de blandade grönsakerna och stek jämnt.
6. Tillsätt räkor och sjögurka och stek tills de är genomstekta. Smaka av med salt och peppar.
7. Fyll de urgröpta tomaterna med den stekta sjögurkan och äggen. Lägg dem i en ugnsform och grädda i mitten av en förvärmd ugn i 180 grader i 15 minuter.