Ricotta hotcakes

USA

Ricotta hotcakes

Det här är små, runda, thocka och stadiga pannkakor, hotcakes eller flapjacks, som i USA vanligen äts till frukost. Dessa hotcakes innehåller ricotta, vilket måhända inte är klassiskt amerikanskt men likväl väldigt gott - ricottaosten gör pannkakorna extra krämiga med en vaniljsåsliknande mitt. Den ger också fyllighet, vilket gör de färdiga pannkakorna riktigt saftiga. De kan serveras med bär och lönnsirap, som här, men också med t ex skivade bananer, sylt, florsocker och/eller smör.

  • Tillagningstid: 1 timme 5 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 612

Ingredienser

Ricottaost, 3,2 dl

Mjölk, 1,8 dl

Ägg, 4 stora

Vaniljextrakt, 1 tsk

Vetemjöl, 2,4 dl

Strösocker, 2 msk

Bakpulver, 1 tsk

Salt, 1 nypa

Smör eller oljespray efter behov till stekning

Färska bär som tillbehör (kan uteslutas)

Lönnsirap som tillbehör (kan uteslutas)

Tillagning

1. Vispa ihop ricottaost, mjölk, äggulor och vanilj i en stor skål.

2. Vispa ihop mjöl, socker, bakpulver och salt en separat skål. Tillsätt till ricottablandningen och rör försiktigt tills allt är blandat.

3. Vispa äggvitorna med en elvisp på hög hastighet tills det bildas styva toppar (då spetsarna står rakt). Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten i två omgångar med en träsked eller gummispatel. Smeten kommer att vara luftig och lätt. Övervispa inte.

4. Värm en stekpanna eller stekhäll med non-stick-beläggning på medelvärme. Pensla med smör eller non-stickspray. Droppa ner cirka 2 rågade matskedar smet per hotcake i pannan. Stek i cirka 2–3 minuter per sida eller tills det är gyllenbrunt. Upprepa med resterande hotcakes. Servera omedelbart, gärna med färska bär och lönnsirap.