Insalata tiepida di polpo e patate
Italien
Varm sallad av bläckfisk och potatis

Bläckfisk- och potatissallad är en klassisk och alltid populär rätt, att serveras som förrätt men även, i större portioner, som huvudrätt. Den kan med fördel tillagas i en tryckkokare och det rekommenderas att du serverar den varm med en rik dressing. Rätten kompletteras lämpligen med taggiascaoliver, kokta zucchini, torkade tomater, persiljesås och färskpressad citronsaft.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 237
Ingredienser
Bläckfisk, 1 kg
Potatis, 300 g
Babyzucchini, 150 g
Torkade tomater, 20 g
Taggiascaoliver i olja, 20 g
Vitlöksklyfta, 1 st
Färsk bladpersilja efter smak och behov
Olivolja (extra jungfruolja), 20 g till dressingen + efter behov till stekningen
Vitt vin, ¾ dl
Grovt salt, 1 nypa
Tillagning
1. Skölj zucchinin och dela på längden. Bryn zucchinibitarna i en klick olja i 4-5 minuter, tills de är gyllene. Blanda vid behov med några droppar vatten. Ta bort från pannan.
2. Placera hela bläckfisken, urtagen och rengjord, och den skalade potatisen i en tryckkokare eller gryta, tillsätt en nypa grovt salt, vin och 2½ dl vatten. Stäng med lock och koka tills bläckfisken är mör. Lyft av locket och ta bort potatisen. Låt bläckfisken svalna i vattnet.
3. Gör en sås genom att blanda en bunt bladpersilja med 20 g olja, 2 tsk vatten och 1 riven vitlöksklyfta.
4. Skär bläckfiskarmarna och potatisen i bitar när de är ljumma. Tillsätt oliver, zucchini och torkade tomater. Ringla över persiljesåsen och om så önskas lite färskpressad citronsaft.