
Իշլի քյուֆթա
Armenien
Ishli kofta

Den här rätten serveras ofta vid religiösa högtider eller andra festligheter. Den kan sägas vara en armenisk nationalrätt. Här är ett recept på en förenklad vardagsvariant. Det traditionella är att ett yttre skal görs av nöt- eller lammfärs blandat med lök och bulgur och att en fyllning görs av till exempel valnöt och koriander. Här slår vi ihop allt och friterar. Smaken blir det inget fel på, även om rätten är förenklad :)
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 433
Ingredienser
Nötfärs, 360 g
Gul lök, 20 g
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Vetemjöl, 30 g
Ägg, 2 st
Ströbröd, 10 g
Vegetabilisk olja efter behov
Citron som tillbehör
Grönsallat som tillbehör
Tillagning
1. Blanda ner finhackad lök, salt, peppar och smör i köttfärsen. Blanda allt väl och kör i en mixer.
2. Forma sedan bollar av den färdiga massan, doppa dem i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
3. Lägg ner bollarna med en slev i en varm fritös och fritera på medelvärme i 20 minuter.
4. Låt rinna av på hushållspapper, lägg sedan upp på en tallrik och garnera med salladsblad och en citronskiva.