Jalapeño pepper jack burgers with garlic avocado aioli

USA

Jalapeño pepper jack burgers med vitlöks- och avokadoaioli

Här är en hälsning från hamburgarnas förlovade land, perfekt till utegrillen en solig dag. Ingen grill? Inga problem! Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna. Lägg ner burgarna när oljan är varm och stek som på grillen, i 4-5 minuter per sida.

  • Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 482

Ingredienser

Nötfärs, fetthalt lägst 20%, 450 g

Jalapeño, 1 st till burgarna + efter smak som tillbehör

Färsk koriander, 1 msk till finhackad burgarna + 1 tsk hackad till aiolin

Vitlökspulver, ½ tsk

Malen spiskummin, ½ tsk

Chilipulver, ¼ tsk

Malen mexikansk oregano, ¼ tsk

Grovt salt, ¾ tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk till burgarna + efter smak till aiolin

Avokado, ½ stor

Lättmajonnäs, ¼ dl

Vitlöksklyfta, 1 st

Limesaft, ½ tsk

Salt efter smak 

Hamburgerbröd med sesamfrön, 4 st

Pepper jack-ost, 4 skivor

Romansallat efter smak

Tomat efter smak

Pico de gallo (se separat recept) efter smak

Tillagning

1. Värm en utegrill.

2. Blanda nötfärs, jalapeño, 1 msk koriander och torra kryddor i en stor bunke tills allt är ordentligt blandat. Dela köttet i fyra stora, runda, lika stora bitar för att göra hamburgarna. Platta till dem till ungefär samma storlek som hamburgarbröden. Tryck tummen i mitten av varje biff och forma en fördjupning för jämn tillagning.

3. Placera hamburgarna på grillen. Stek ena sidan i cirka 4-5 minuter. Vänd och stek den andra sidan i cirka 3-4 minuter (för medium rare). Lägg pepper jack-ost ovanpå och stek i ytterligare en minut tills osten smält. Ta bort från värmen och låt hamburgarna vila i cirka 5 minuter.

4. Gör aiolin medan hamburgarna steks. Blanda alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills det är slätt. Eller mosa avokadon i en liten skål tills den går att röra om. Rör ihop alla ingredienser tills de är krämiga.

5. Rosta hamburgerbröden på grillen i 2 minuter medan hamburgarna vilar, med framsidan nedåt, tills de är lätt gyllenbruna. Bred aiolin på både botten och toppen. Montera burgarna och lägg dem i lager enligt följande: Nedersta brödet, romansallat, tomat, pepper jack-burgare, resterande aioli, pico de gallo, skivad jalapeño, övre brödet. Servera omedelbart.