
जीरा चावल
Indien
Spiskumminris

En risrätt tillagad med med några hela kryddor och med smak av spiskummin. Det här är ett lättlagat pilaffris som passar fint till en indisk lins- eller grönsaksrätt eller förstås till en curry. Pröva den gärna till en lök- och paneercurry (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 3-4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 304
Ingredienser
Basmatiris, 2 dl
Ghee eller olja, 2-3 msk
Färsk koriander, finhackad, 2-3 msk
Hel spiskummin, 1 rågad tsk
Citron, 1 st
Hel svart kardemumma, 1 st
Kryddnejlikor, 4 st
Hela svartpepparkorn, 7-8 st
Kanelstång, 2½ cm
Salt, 1 tsk eller efter smak
Färsk koriander som garnering
Tillagning
1. Skölj riset noga och blötlägg det i vatten i 30 minuter. Häll sedan av överflödigt vatten från riset.
2. Värm ghee i en kastrull. Tillsätt spiskumminfrön när det blivit varmt och stek lätt (kumminfrön ska inte vara svarta). Tillsätt de hela kryddorna: Kanel, svartpeppar, kryddnejlikor och kardemumma och stek lätt.
3. Blanda riset med kryddorna och stek det i 2 minuter under omrörning med en sked. Tillsätt 4 dl vatten. Salta och pressa citronsaft över riset (att tillsätta citronsaft förbättrar färgen och smaken på riset). Blanda väl, låt riset koka under lock på svag värme i 5 minuter. Öppna locket efter 5 minuter och kontrollera riset, rör om väl.
4. Täck över riset igen och låt det koka på låg värme i 5 minuter, öppna och kolla riset. Om riset är inte helt kokt (om vatten syns fortfarande i riset): Rör om och täck med lock och låt koka igen i 3-4 minuter. Kontrollera riset igen. Vattnet i riset ska ha avdunstat, riset ska ha blivit mjukt och långt - då är det klart!
5. Ta av riset från värmen. Garnera med färsk koriander och servera.