जीरा चावल

Indien

Spiskumminris

En risrätt tillagad med med några hela kryddor och med smak av spiskummin. Det här är ett lättlagat pilaffris som passar fint till en indisk lins- eller grönsaksrätt eller förstås till en curry. Pröva den gärna till en lök- och paneercurry (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 3-4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 304

Ingredienser

Basmatiris, 2 dl

Ghee eller olja, 2-3 msk

Färsk koriander, finhackad, 2-3 msk

Hel spiskummin, 1 rågad tsk

Citron, 1 st

Hel svart kardemumma, 1 st

Kryddnejlikor, 4 st

Hela svartpepparkorn, 7-8 st

Kanelstång, 2½ cm

Salt, 1 tsk eller efter smak

Färsk koriander som garnering

Tillagning

1. Skölj riset noga och blötlägg det i vatten i 30 minuter. Häll sedan av överflödigt vatten från riset.

2. Värm ghee i en kastrull. Tillsätt spiskumminfrön när det blivit varmt och stek lätt (kumminfrön ska inte vara svarta). Tillsätt de hela kryddorna: Kanel, svartpeppar, kryddnejlikor och kardemumma och stek lätt.

3. Blanda riset med kryddorna och stek det i 2 minuter under omrörning med en sked. Tillsätt 4 dl vatten. Salta och pressa citronsaft över riset (att tillsätta citronsaft förbättrar färgen och smaken på riset). Blanda väl, låt riset koka under lock på svag värme i 5 minuter. Öppna locket efter 5 minuter och kontrollera riset, rör om väl.

4. Täck över riset igen och låt det koka på låg värme i 5 minuter, öppna och kolla riset. Om riset är inte helt kokt (om vatten syns fortfarande i riset): Rör om och täck med lock och låt koka igen i 3-4 minuter. Kontrollera riset igen. Vattnet i riset ska ha avdunstat, riset ska ha blivit mjukt och långt - då är det klart!

5. Ta av riset från värmen. Garnera med färsk koriander och servera.