कड़ाही पनीर

Indien

Kadai paneer

De flesta, såväl ung som gammal, gillar smaken av kadai paneer. Detta är en sådan maträtt som kan tillagas och ätas när som helst, till lunch eller middag. Paneer är en indisk ost som utgör basen i många rätter. Kadai Paneer är en av dem. Den må serveras på restaurang, här är ett lättlagat alternativ att själv testa i ditt eget kök. Ät gärna med ett gott indiskt pannstekt bröd, till exempel lachha paratha (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 472

Ingredienser

Paneerost, ½ kg

Tomater, 5 st

Färsk ingefära, riven, 1 tsk

Vitlöksklyftor, 5 st

Paneer masala, 1 tsk

Garam masala, 1 tsk

Rött chilipulver, 1 tsk

Malen gurkmeja, ½ tsk

Bockhornsklöver (kasuri methi), 1 tsk

Mald koriander, 1 tsk

Färsk koriander, hackad, 1 msk

Hel spiskummin, 1 tsk

Gröna chilifrukter, 2 st

Olja, 2 msk

Salt efter smak

Tillagning

1. Skär osten i fyrkantiga kuber. Skär sedan paprikan i små bitar och ställ åt sidan i en skål. 

2. Häll 2 dl vatten i en kastrull, värm upp, tillsätt hela tomater och låt dem koka det i 4-5 minuter. Stäng av värmen, ta upp tomaterna och skala dem. Skär sedan tomaterna i tärningar och ställ dem åt sidan i en skål. 

3. Häll olja i en kastrull och låt den värmas på medelhög värme. Tillsätt spiskumminfrön när oljan blivit varm och stek dem. Tillsätt riven ingefära och hackade vitlöksklyftor, stek under omrörning med en sked. Tillsätt tomaterna efter att ha stekt kryddorna på låg värme i ungefär en minut, blanda ihop. Höj värmen och stek i 2 minuter. Detta kommer att smälta tomaterna väl.

4. Tillsätt rött chilipulver, korianderpulver och salt efter smak när tomaterna rostats och låt steka i ytterligare en minut. Täck sedan pannan och låt puttra ytterligare en stund. 

5. Ta av locket på kastrullen och tillsätt paprikan, låt puttra i 2 minuter, tillsätt sedan paneerkuberna och blanda dem väl med såsen. Låt nu allt puttra i 2-3 minuter till. 

6. Tillsätt garam masala, paneer masala och bockhornsklöver, blanda väl med en slev. Stäng av värmen efter att rätten har puttrat i ytterligare 2-3 minuter. 

7. Tillsätt korianderblad och täck med lock en stund. Nu är rätten klar att servera den med till exempel laccha paratha eller naanbröd.