
Kartoffelsuppe mit würstchen von oma
Tyskland
Mormors potatissoppa med korv

Denna rejäla potatissoppa värmer både kropp och själ och gör hela familjen mätt och glad. Med en rejäl mängd korv och potatis blir det en traditionell tysk husmansrätt. Huvudingrediensen i denna soppa är förstås potatisen. Numera puréas gärna potatisen men det här receptet är inte sådant, för på mormors tid fanns ingen stavmixer.
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 699
Ingredienser
Potatis, vaxartad, 1 kg
Grönsaksbuljong, 1 l
Morötter, 250 g
Purjolök, 150 g
Rotselleri, 100 g
Persiljerot, 100 g
Gul lök, 50 g
Crème fraîche, 150 g
Rökt fläsk, 100 g
Vitlöksklyfta, 1 st
Klarat smör, 20 g (alternativt raps- eller solrosolja)
Senap, 1 msk
Salt, 1-2 tsk
Malen svartpeppar, ¼ tsk
Nyriven muskotnöt, 1 nypa
Wienerkorvar, 4 st
Färsk persilja efter smak till garnering
Tillagning
1. Skölj och skala potatisen, skär den sedan i cirka 2 cm stora tärningar. Skala morötterna och tärna dem i cirka 1 cm stora tärningar. Skala rotsellerin och persiljeroten, skär dem i cirka 1 cm stora tärningar. Putsa och skölj purjolöken noga, skär den i cirka ½ cm tjocka skivor. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. .
2. Skala löken och tärna den fint, och tärna även fläsket
3. Värm det klarade smöret (eller neutral vegetabilisk olja) i en stor kastrull och fräs fläsk och lök tills fläsket är stekt och löken något genomskinlig.
4. Tillsätt resterande grönsaker och låt dem rosta i cirka 5 minuter.
5. Deglasera med buljong och smaka av med salt, svartpeppar, nyriven muskotnöt och senap.
6. Koka upp soppan och låt den puttra i 20 minuter med locket till hälften öppet.
7. Skiva wienerkorvarna och lägg dem i grytan tillsammans med crème fraîchen. Rör ner båda i soppan.
8. Garnera med färsk persilja om så önskas, och servera. Njut!