
Kasseler mit sauerkraut und kartoffelpüree
Tyskland
Kassler med surkål och potatismos

Tysk vardagsmat, enkelt, gott och mättande. Kassler har ett okänt ursprung, men flera hypoteser finns. En är att en charkuterimästare vid namn Cassel har gett upphov till namnet - han ska ha varit verksam i Berlin på 1800-talet, men efterforskningar visar att någon med det namnet inte funnits där vid den tiden. En annan tanke är att namnet syftar till den tyska staden Kassel, men inget särskilt stöd finns för den tanken. Ytterligare en annan idé är att namnet kommer från franskans casserole (= kastrull). Ingen vet. Servera gärna på detta tyska vis med surkål och potatismos.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 379
Ingredienser
Surkål, ½ kg
Kassler, 4 skivor
Potatis, mjölig, 1 kg
Salt, 1 nypa
Mjölk, 2½ dl
Smör, 50 g
Nymalen peppar, 1 nypa
Muskotnöt, riven, 1 nypa
Tillagning
1. Skölj, skala och hacka potatisen till moset. Lägg potatisbitarna i en kastrull, täck med vatten, tillsätt salt och koka i cirka 15–20 minuter.
2. Förbered surkålen under tiden enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg köttet ovanpå, täck över och värm i kålen.
3. Koka upp mjölken till moset. Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress ner i en skål. Tillsätt den kokande mjölken och smöret och vispa tills det är fluffigt. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
3. Lägg upp potatismos, surkål och kassler på tallrikar. Klart!