
Կլորգաթա
Armenien
Rund gata

Det här är ett recept på en traditionellt sött armeniskt bröd som dels kan ätas vid festliga tillfällen eller helt enkelt avnjutas med en kopp kaffe eller te. Historiskt sett tillagades det i en lerugn, en tonir eller tandoor. Nuförtiden görs den oftast i en vanlig ugn. Pröva vetja :)
- Tillagningstid: 3 timmar 15 minuter inklusive förberedelser och jäsning
- Antal portioner: 6
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 636
Ingredienser
Torr jäst, 1 tsk
Vatten, 1 dl
Vetemjöl, 4½ dl
Ägg, 3 st
Strösocker, ½ dl
Salt, 1 nypa
Smör, 320 g
Florsocker, 150 g
Grädde eller smetana som tillbehör (kan uteslutas)
Tillagning
1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt lite mindre än 1 dl mjöl och låt vila i 45 minuter.
2. Smält 170 g smör. Vispa äggen med socker och salt. Häll det smälta smöret och äggblandningen över jästen, blanda och tillsätt mjöl lite i taget. Spara 1½ dl mjöl till senare. Knåda en mjuk och klibbig deg och låt jäsa på en varm plats i 1 timme.
3. Vispa resten av smöret tills det är vitt, tillsätt florsocker, vispa igen och tillsätt det resterande mjölet. Blandningen blir smulig. Gör 5 bollar och dela den tidigare gjorda degen i 5 delar.
4. Kavla varje deg till en rund kaka och lägg en boll med degen som innehåller florsocker i mitten. Vik ihop.
5. Trycker till kanterna, lägg degen med skarven nedåt och kavlar ut den lätt. Gör mönster på degen med en gaffel, pensla med uppvispat ägg och låter den vila i 40 minuter.
6. Grädda i en förvärmd ugn i 30 minuter (15 minuter på medelvärme, 15 minuter på låg värme) och låt svalna. Ät den sedan med grädde eller smetana. Inte dumt :)