लच्छा पराठा

Indien

Lachha paratha

Laccha paratha är ett populärt och lättlagat paratharecept. Det liknar kerala paratha, även om den smakar annorlunda. I Indien finns många sätt att laga laccha paratha. Här är ett. Allt handlar om att skapa perfekta lager. Pröva gärna till kadai paneer (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 349

Ingredienser

Vetemjöl, 2 dl till degen + ½ dl till bakningen

Fint vetemjöl (maida), 2 dl

Salt, ¾ tsk

Strösocker, 1 tsk

Bikarbonat, 1 nypa (kan uteslutas)

Olja, 2 msk till degen + efter behov till bakningen

Mjölk, 1 dl

Vatten efter behov till knådning

Tillagning

1. Blanda de två mjölsorterna i en stor skål. Tillsätt salt, socker, bikarbonat och en tesked olja. Smula sönder blandningen väl med händerna genom att gnugga den mellan fingrarna.

2. Tillsätt varm mjölk och börja knåda. Tillsätt vatten efter behov och knåda till en smidig och mjuk deg. Knåda i minst 15 minuter. Smörj dessutom degen med mer än en tesked olja. Täck med en fuktig trasa och låt vila i 30 minuter.

3. Forma degen till en stor boll, rulla den och platta till den. Pudra över lite vetemjöl. Kavla degen till en tunn rund kaka. Kavla ut så tunt som möjligt.

4. Smörj degkakan med olja och strö vetemjöl över. Detta bidrar till att skapa flagnande lager. Gör veck i kakan genom att vika med hjälp av fingrarna.

5. Bred ut den veckade degen så jämnt som möjligt. Rulla ihop degen som en kanelbulle. Fäst änden genom att trycka ihop den försiktigt. Pudra den inlindade degbullen med lite vetemjöl och börja kavla till en platt degkaka. Kavla inte för tunt, då försvinner lagren.

6. Värm en stekpanna och lägg degkakan på. Vänd efter en minut och stek på andra sidan. Smörj med olja när det bildas gyllenbruna fläckar på båda sidor. Vänd, stek på båda sidor.

7. Krossa parathan för att göra lager. Servera till valfri curry.