Lasagna alla verdure

Italien

Grönsakslasagna

Grönsakslasagne är en rätt som alla kan njuta av, både vegetarianer och icke-vegetarianer. Det är en moderniserad version av traditionell lasagne, denna världsberömda italienska klassiker, som baseras på grönsaker istället för på köttfärsragu.

  • Tillagningstid: 1 timme 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 476

Ingredienser

Vetemjöl (typ 00), 200 g till pastan + 40 g till såsen

Ägg, 2 st

Olivolja efter smak och behov

Salt efter smak

Zucchini, 350 g

Morötter, 200 g

Stjälkselleri, 200 g

Odlad svamp, 200 g

Buljong, 200 g

Gul lök, 150 g

Purjolök, 150 g

Smör, 40 g till såsen + efter smak och behov till fyllning och gratinering

Mjölk, 500 g

Parmesanost, 120 g

Muskotnöt efter smak

Tillagning

1. Börja med att göra lasagneplattorna. Häll 200 g mjöl på ett bakbord och gör en grop mitt i. Lägg äggen i gropen, tillsammans med 1 msk olja och en nypa salt. Blanda först med en gaffel och sedan med händerna tills degen är torr, fast och elastisk. Vira in den i plastfolie och låt den vila i 30 minuter.

2. Nu är det dags för grönsaksragun. Skölj och ansa purjolök, selleri och morötter, hacka dem grovt tillsammans med löken. Lägg de hackade grönsakerna i en kastrull och fräs i 3 matskedar olja. Tillsätt de tunt skivade champinjonerna och zucchinin. Fräs på hög värme och tillsätt den varma buljongen. Krydda med salt och peppar och koka i cirka 15 minuter. 

3. Blanda 40 g mjöl med 40 g smör till béchamelsåsen och späd ut denna roux (mjöl- och smörblandning) med varm mjölk, koka sedan upp såsen. Salta och krydda med lite riven muskotnöt.

4. Kavla ut pastan till tunna ark med hjälp av en pastamaskin och koka dem i rikligt med saltat vatten. Häll av pastan och bred ut den på en mycket ren trasa för att torka. 

5. Smörj en ugnsform och bred ut en sked béchamelsås över botten, täck sedan med några bitar pasta.

6. Blanda resterande béchamelsås med grönsaksragun och bred ut några skedar över pastabotten. Strö över lite parmesanost och fortsätt sedan att varva grönsaksblandning, pastabitar och parmesanost tills alla ingredienser är slut. Det sista lagret ska vara grönsaksragu, generöst beströdd med parmesanost och en klick smör. 

7. Sätt in formen i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 190 grader och tillaga färdigt i ytterligare cirka 25 minuter.