
Makaron domowy do rosołu
Polen
Hemgjorda nudlar till buljong

En traditionell polsk buljong med kyckling kräver sina nudlar. Allra godast blir det med hemlagad nudlar. Istället för 4 ägg kan du tillsätta 2 ägg + äggulorna från de två nästa äggen. Mängden mjöl beror på äggens storlek. Om degen är för tunn: Tillsätt mer mjöl. Nudlarna kan med fördel användas till en lantbuljong med kyckling och nudlar (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 319
Ingredienser
Vetemjöl, 320 g
Ägg, 4 st
Vatten, 2-4 msk
Olja, 1 msk
Finkornigt salt, 1 tsk
Tillagning
1. Sikta mjölet på ett bakbord och vispa ner äggen. Tillsätt salt, vatten och olja.
2. Knåda degen tills den slutar fastna på händerna. Täck med en duk och låt stå i en halvtimme.
3. Dela degen i fyra delar och kavla ut till en tjocklek av 1-2 mm. Strö mjöl över.
4. Skär den utkavlade degen i 5-6 cm breda remsor.
5. Dela varje bit på mitten och lägg den ena ovanpå den andra. Skär i tunna strimlor.
6. Nudlarna kan nu kokas, eller frysas eller torkas och förvaras i papperspåsar i 2-3 veckor.
7. Lägg nudlarna i kokande saltat vatten och låt dem koka i 2 minuter efter att de flutit upp till ytan.
8. Sila och skölj med kallt vatten.