
Matjes hausfrauenart
Tyskland
Husmors inlagda sill

Matjes är ung, särskilt mör sill. I Norden kryddas den med bland annat kanel och sandelträ vid inläggningen, vilket ger en speciell smak och färg. I Tyskland, och i ursprungslandet Nederländerna, är den mer salt och "fiskigare". Den mognar i träfat för att skapa dess särprägel. Det här är ett klassiskt tyskt recept. Kokt potatis passar alldeles utmärkt till.
- Tillagningstid: 3 timmar 40 minuter inklusive förberedelser och marinering
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 900
Ingredienser
Silverlökar, 2 st
Äpplen, 2 st
Färskpressad citronsaft, 2 msk
Smetana, 200 g
Gräddfil, 200 g
Vispgrädde, 6 msk
Vitvinsvinäger, 2 msk
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Strösocker, 2 tsk
Inlagd sill (matjes/jungfrusill), 8 filéer
Färsk dill, 2 knippen
Tillagning
1. Halvera lökarna och skär dem i tunna strimlor. Skala, klyfta, kärna ur och skiva äpplen tunt. Blanda med citronsaft. Skär sillfiléerna i 2 cm stora bitar. Hacka dillen.
2. Blanda smetana med gräddfil, vispgrädde och vitvinsvinäger. Krydda med salt, peppar och socker. Blanda ner lök, äpple, sill och dill. Låt marinera i kylskåpet i minst 3 timmar.
3. Smaka av såsen med lite salt om så önskas. Servera med kokt potatis (salzkartoffeln, recept finns på hemsidan).