Matjes hausfrauenart

Tyskland

Husmors inlagda sill

Matjes är ung, särskilt mör sill. I Norden kryddas den med bland annat kanel och sandelträ vid inläggningen, vilket ger en speciell smak och färg. I Tyskland, och i ursprungslandet Nederländerna, är den mer salt och "fiskigare". Den mognar i träfat för att skapa dess särprägel. Det här är ett klassiskt tyskt recept. Kokt potatis passar alldeles utmärkt till.

  • Tillagningstid: 3 timmar 40 minuter inklusive förberedelser och marinering
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 900

Ingredienser

Silverlökar, 2 st

Äpplen, 2 st

Färskpressad citronsaft, 2 msk

Smetana, 200 g

Gräddfil, 200 g

Vispgrädde, 6 msk

Vitvinsvinäger, 2 msk

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Strösocker, 2 tsk

Inlagd sill (matjes/jungfrusill), 8 filéer

Färsk dill, 2 knippen

Tillagning

1. Halvera lökarna och skär dem i tunna strimlor. Skala, klyfta, kärna ur och skiva äpplen tunt. Blanda med citronsaft. Skär sillfiléerna i 2 cm stora bitar. Hacka dillen.

2. Blanda smetana med gräddfil, vispgrädde och vitvinsvinäger. Krydda med salt, peppar och socker. Blanda ner lök, äpple, sill och dill. Låt marinera i kylskåpet i minst 3 timmar.

3. Smaka av såsen med lite salt om så önskas. Servera med kokt potatis (salzkartoffeln, recept finns på hemsidan).