
Millefoglie con crema chantilly, fragole e mirtilli
Italien
Millefoglie med vaniljgrädde, jordgubbar och blåbär

Det här är en enkel och god dessert, perfekt för speciella tillfällen som till exempel Alla hjärtans dag, jul eller nyårsafton, eller en födelsedag eller helt enkelt när du vill ha något gott. Samla ihop ingredienserna, 15 minuter i ugnen för smördegen, montera, klart! Det är gott, dessutom vackert att se på.
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 933
Ingredienser
Rektangulära smördegsplattor, 2 st à 250 g
Strösocker efter smak
Färska jordgubbar, 250 g
Färska blåbär, 150 g
Färskpressad citronsaft, 2 msk
Amaretto (likör), 10 g
Vispgrädde, 200 g
Vaniljkräm, 200 g
Vaniljsocker, 70 g
Florsocker efter önskemål
Små maränger efter önskemål
Tillagning
1. Värm först ugnen till 200 grader. Rulla ut smördegen, dela den i halvor som bildar rektanglar, varav tre stycken ska användas i själva millefoglien. Några hjärta kan skäras ur den kvarvarande smördegsrektangeln till dekoration senare.
2. Lägg över rektanglarna på två bakplåtar, stick dem med en gaffel och strö över socker. Smördegshjärtana kan tillagas samtidigt.
3. Grädda i 15 minuter, tills degen är pösig och gyllene. Ta ut från ugnen och låt svalna.
4. Skölj under tiden jordgubbarna och blåbären. Lägg dem i en behållare med 10 g vaniljsocker, 2 msk citronsaft och lite amaretto. Blanda.
5. Vispa grädden hård i en skål och tillsätt under vispning 60 g vaniljsocker. Tillsätt den vispade grädden till vaniljkrämen och blanda försiktigt med en spatel.
6. Lägg en rektangel med smördeg på ett serveringsfat. Fyll en spritspåse med vaniljgrädden och spritsa ut en tredjedel av grädden på bakverket. Tillsätt lite av bären med likörvätskan.
7. Fortsätt med de andra två lagren av smördeg och grädde. Toppa med jordgubbar och blåbär.
8. Strö över florsocker. Dekorera med smördegshjärtan och maränger efter önskemål.