
ମିକ୍ସ ପନିପରିବା ପକୋଡା ଏବଂ ଭଜିୟା ସହିତ ଖସ୍ତା ପିଆଜ
Indien
Blandade grönsakspakodas och bhajiya med krispig lök

När monsunregnet faller är dessa indiska fritters helt perfekta :) När du väl har grunderna rätt är dessa krispiga snacks ingen utmaning längre! Pakoda, eller pakora, eller bhaji, eller... ja, kärt barn har många namn. Pröva gärna med korianderchutney (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 2-4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 780
Ingredienser
Kikärtsmjöl, 3,8 dl
Salt efter smak
Ajovanfrön, ½ tsk
Bikarbonat, 1 tsk
Vatten, 1,2 dl + mer efter behov
Yoghurt (dahi), 1 msk
Rismjöl, 1 msk
Olja, 1½ tsk + efter behov till fritering
Paneer, 200 g
Färsk koriander, finhackad, 1 msk
Korianderchutney (se separat recept), 2 msk
Nylon sev (krispiga kikärtsnudlar), 2 msk + efter behov till panering
Korianderfrön, 1 tsk
Gröna bhavnagrichilifrukter, 6-7 st
Röda eller gula lökar, 3 st
Potatisar, 2 st varav 1 stor
Tomat, 1 st
Spenatblad, finstrimlade, 4 msk
Fänkålsfrön, ¼ tsk
Spiskumminfrön, ¼ tsk
Milda gröna chilifrukter, 4-5 st
Malen gurkmeja, ¼ tsk
Ingefärs- och vitlökspasta, 1 tsk
Tillagning
1. Börja med smeten till paneringen. Tillsätt 3 dl kikärtsmjöl, salt efter smak, ¼ tsk ajovanfrön, bikarbonat och vatten efter behov och blanda väl.
2. Tillsätt nu uppvispad yoghurt och blanda, tillsätt mer vatten efter behov och gör en slät smet.
3. Tillsätt rismjöl och 1½ tsk olja, blanda allt väl och låt stå i 9-10 minuter.
4. Fortsätt med fyllningen till bhavnagrichilin. Snitta chilifrukterna och ställ dem åt sidan så länge.
5. Lägg 100 g riven paneer, korianderblad, salt efter smak, korianderchutney och 2 msk nylon sev i en skål och blanda väl.
6. Tillsätt nu rostade korianderfrön och blanda ordentligt.
7. Fyll den färdiga blandningen i de snittade chilifrukterna. Ställ åt sidan för senare användning.
8. Fortsätt nu med att förbereda pakodas. Skär 2 lökar, 1 stor potatis och tomater i medeltjocka skivor.
9. Skär 100 g paneer i medelstora kuber.
10. Snitta 2-3 gröna chilifrukter längs mitten.
11. Börja med bhajiyan. Lägg 1 skivad lök, 1 finstrimlad potatis, strimlade spenasblad, ½ tsk rostade korianderfrön, fänkålsfrön, spiskumminfrön, ¼ tsk ajovanfrön, salt efter smak och 2 hackade gröna chilifrukter i en skål och blanda väl. Pressa grönsakerna ordentligt och ta bort överflödigt vatten.
12. Blanda nu gurkmeja med ingefärs- och vitlökspasta, tillsätt sedan 0,8 dl kikärtsmjöl och blanda allt ordentligt. Ställ åt sidan så länge.
13. Dags att fritera! Doppa potatis, lök, paneer och tomat i paneringssmeten och fritera på medelvärme.
14. Ta upp när det är halvkokt och ställ dem åt sidan.
15. Doppa nu de fyllda bhavnagrichilifrukterna i smeten och täck dem med nylon sev, lägg dem i den heta oljan. Ta upp och lägg dem på hushållspapper när de är genomkokta och ställ åt sidan tills vidare.
16. Tillsätt nu bhajiyablandningen i små klickar och fritera tills den är krispig från alla sidor.
17. Ta upp och ställ åt sidan fram till serveringen.
18. Tillsätt de återstående grön chilifrukterna i paneringssmeten och lägg i den heta oljan. Fritera tills de får en fin krispig konsistens. Fritera nu de halvkokta pakodas som lagts åt sidan på medelvärme tills de är krispiga.
19. Lägg upp dem på ett fat och servera varma med korianderchutney (recept finns på hemsidan) eller tomatketchup.