Bakgrund

Varför dessa recept på detta vis?

Det är något speciellt med recept, vare sig maten ska lagas eller ej. Det kan vattnas i munnen, fantasi och reslust kan triggas, men också förundran och rentav avsmak om receptet innehåller ingredienser som är ovana för oss. Min farfar läste farmors recept när farmor gått bort, för att låta minnen leva. På köpet kände han sig mätt - han behövde påminnas om att äta på riktigt ibland. Kanelbullar var hans favorit - han kunde sluka farmors recept på kanelbullar! 

Jag har också en kärlek till recept. Och jag vill se världen, inte bara det jag redan sett. Mitt sätt att resa har till stor del blivit genom recepten och maten. För några år sedan kunde jag, med Internets hjälp, få fram menyer från restauranger och googla fram recept på rätterna. Det började så - jag översatte med Google Translate och försöka laga rätterna på riktigt. Jag ändrade lite där det behövdes, jagade ingredienser och försökte få allt så genuint som möjligt. En del recept var obegripliga, men jag försökte ändå. Det har fortsatt så och jag tänkte med denna hemsida dela med mig av hur det fortsätter. Välkomna till bords - du får laga maten själv dock, och det är ju också en del av nöjet! Inspireras av recepten. Du får tag i de ingredienser du kan hitta. Var kreativ och gå på lust! Recept kan följas till punkt och pricka eller bara användas som inspirationskälla. Min tidigare svärmor lagade mycket mat. Hon var anlitad som kock till fester och visst följde hon recept även om hon hade dem i huvudet, men det framgick aldrig hur mycket som behövdes. Bara vilken ingrediens. När jag frågade henne om varför det var så sa hon bara att man tar mer av det man gillar och mindre, eller inget, av det man gillar mindre.

Förra veckans recept var inspirerade av menyerna från en restaurang i byn Great Cowden och ett värdshus i byn Withernwick, båda i regionen Yorkshire and Humber i nordöstra England, Storbritannien. I Withernwick minskar befolkningen sakta och ligger nu under 500 invånare. Postkontoret och skolan har nyligen lagts ner. Great Cowden har ännu färre invånare. Jordbruk är den traditionella sysselsättningen i området och det finns ett stort område för trädgårdsodling på den platta bördiga marken. Djurhållning, särskilt grisuppfödning, utgör en stor del av jordbruket. Det var nordöstra England det.

Denna veckas recept är inspirerade av menyerna från två restauranger i regionen Marche i centrala Italien, en i byn Mercatello sul Metauro och en i samhället Sant'Angelo in Vado. Mercatello sul Metauro är en av I Borghi più bella d'Italia, vilket betyder att den är utsedd till en av Italiens vackraste byar av den ideella föreningen med samma namn som syftar till att lyfta fram platser i Italien med särskilt konstnärligt och historiskt värde. Mercatello fanns som bosättning redan på 1200-talet före Kristus. Lantbruk och fårskötsel är viktiga näringar i dagens Mercatello. Även Sant'Angelo in Vado har riktigt gamla anor. Under samhället finns en antik romersk stad: Tifernum Mataurense. Utgrävningar av ett rikemanshus från den tiden påbörjades 2003 och betraktas som ett av Italiens mest värdefulla arkeologiska fynd under det senaste halvseklet. Vad väntar vi på? Vi åker dit och ser vad som erbjuds i matväg - häng med vetja!