
Bakgrund
Varför dessa recept på detta vis?

Det är något speciellt med recept, vare sig maten ska lagas eller ej. Det kan vattnas i munnen, fantasi och reslust kan triggas, men också förundran och rentav avsmak om receptet innehåller ingredienser som är ovana för oss. Min farfar läste farmors recept när farmor gått bort, för att låta minnen leva. På köpet kände han sig mätt - han behövde påminnas om att äta på riktigt ibland. Kanelbullar var hans favorit - han kunde sluka farmors recept på kanelbullar!
Jag har också en kärlek till recept. Och jag vill se världen, inte bara det jag redan sett. Mitt sätt att resa har till stor del blivit genom recepten och maten. För några år sedan kunde jag, med Internets hjälp, få fram menyer från restauranger och googla fram recept på rätterna. Det började så - jag översatte med Google Translate och försöka laga rätterna på riktigt. Jag ändrade lite där det behövdes, jagade ingredienser och försökte få allt så genuint som möjligt. En del recept var obegripliga, men jag försökte ändå. Det har fortsatt så och jag tänkte med denna hemsida dela med mig av hur det fortsätter. Välkomna till bords - du får laga maten själv dock, och det är ju också en del av nöjet! Inspireras av recepten. Du får tag i de ingredienser du kan hitta. Var kreativ och gå på lust! Recept kan följas till punkt och pricka eller bara användas som inspirationskälla. Min tidigare svärmor lagade mycket mat. Hon var anlitad som kock till fester och visst följde hon recept även om hon hade dem i huvudet, men det framgick aldrig hur mycket som behövdes. Bara vilken ingrediens. När jag frågade henne om varför det var så sa hon bara att man tar mer av det man gillar och mindre, eller inget, av det man gillar mindre.
Förra veckans recept var inspirerade av menyerna från ett par matställen i samhället Macalelon i provinsen Quezon i Filippinerna. Macalelon är känt för sin riskakefestival, som anordnas för att fira den lokala riskakan tikoy. Riskakan finns av olika typer och i olika storlekar, men tikoy finns ingen annanstans än i Macalelon. Samhället har funnits i över 300 år, och sanningen att säga är tikoy influerad av den kinesiska riskakan nián gāo vilket kan säga något om vilka influenser som påverkat samhället. Vi åkte dit och smakade.
Denna veckas recept är inspirerade av menyerna från ett par restauranger i Teacalco i delstaten Morelos i centrala Mexiko. Matkulturen är högst påtaglig här, med tacos, quesadillas och enchiladas i olika varianter och med lokala specialiteter som till exempel kyckling med persikosås. På dryckesfronten är anorna gudomliga - agavevinet pulque, framställt av fermenterad sav från agaveväxten maguey, sägs enligt en av alla legender vara skapat av den aztekiska gudinnan Mayahuel. Pulque har druckits i minst 2 000 år. Vi åker väl dit och smakar på den mexikanska mattraditionen - häng med vetja!