Orez cu legume
Rumänien
Ris med grönsaker

Ris med grönsaker är en enkel, färgstark och nyttig rätt. Den kan göras som tillbehör eller serveras som huvudrätt på fastedagar. Riset ska vara långkornigt, eller pilaffris. Grönsakerna ska vara färska förutom ärtorna som ska vara frysta. Och som gör du ju som du vill med ingredienser förstås, här kan t ex majs passa fint också.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 336
Ingredienser
Långkornigt ris, 2 dl
Morot, liten, 1 st
Gul lök, 1 st
Röd paprika eller kapiapeppar, ½ st
Ärtor, frysta, 150 g
Olivolja, 4 msk
Grönsaksbuljong, 7½ dl
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Hacka löken fint och fräs den i olivolja i en kastrull tills den blir glansig. Riv moroten. Skär paprikan i tärningar. Tillsätt moroten och paprikan till löken när den fått färg. Blanda och låt stå i en minut, tillsätt sedan riset, blanda igen och låt stå i en minut till. Tillsätt sedan 5 dl buljong. Salta om så behövs.
2. Täck kastrullen med lock, koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt koka tills all vätska absorberats och tillsätt de frysta ärtorna samt resterande buljong.
3. Blanda, täck med lock och låt stå tills vätskan absorberats, i cirka 5 minuter. Stäng av värmen och låt riset stå med locket på i ytterligare 5 minuter (det sväller fortfarande). Krydda med lite peppar och servera!