
पनीर दो प्याज़ा
Indien
Lök- och paneercurry

Ett klassiskt curryrecept baserat på nordindisk sås tillagat med paneer och lök i förhållandet 1:2. Detta är ett perfekt nordindisk curryrecept känt för sin krämighet från paneerosten och kryddigheten från den karamelliserade lök. Till rätten passar pannstekt bröd på indiskt vis men också alla de olika smaksatta risrätter som Indien bjuder på. Pröva till exempel med spiskumminris (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 340
Ingredienser
Olja, 2 tsk till stekningen + 2 msk till såsen
Smör, 1 tsk till stekningen + 1 tsk till såsen
Paneerost, 12 kuber
Rödlök, ½ st till stekningen + 1 st till såsen
Malen gurkmeja, ¼ tsk till stekningen + ½ tsk till såsen
Rött chilipulver, ½ tsk till stekningen + 1 tsk till såsen
Hel spiskummin, 1 tsk
Hela gröna kardemummor, 3 st
Kanelstång, 1¼ cm till såsen
Ingefärs- och vitlökspasta, 1 msk
Malen koriander, 1 tsk
Mald spiskummin, ½ tsk
Salt, 1 tsk
Tomater, 2 st
Yoghurt (dahi), 1 dl
Vatten, 4 dl
Färsk koriander, finhackad, 2 msk
Bockhornsklöver (kasuri methi), krossad, 1 tsk
Garam masala, ¼ tsk
Tillagning
1. Värm 2 tsk olja och 1 tsk smör i en stekpanna.
2. Tillsätt 12 kuber paneer, ½ lök i klyftor, ¼ tsk gurkmeja och ½ tsk chilipulver.
3. Fräs osten och löken på låg värme tills de fått lite färg. Håll det åt sidan.
4. Hetta upp 2 msk olja och 1 tsk smör i en stor panna. Tillsätt 1 tsk spiskummin, en bit kanelstång och 3 kardemummakapslar. Fräs tills kryddorna blir aromatiska.
5. Tillsätt nu 1 finhackad lök och 1 msk ingefärs- och vitlökspasta. Fräs löken tills den blir gyllene.
6. Sänk värmen till låg och tillsätt ½ tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 1 tsk korianderpulver, ½ tsk spiskumminpulver och 1 tsk salt. Fräs tills kryddorna blir aromatiska.
7. Tillsätt 2 fint hackade tomater och fräs tills tomaterna blir mjuka. Tillsätt yoghurt och blanda hela tiden tills oljan börjar separeras på sidorna.
8. Tillsätt vatten och blanda väl för att justera konsistensen.
9. Tillsätt den rostade paneerosten och löken och blanda försiktigt.
10. Täck över och låt sjuda i 5 minuter eller tills smakerna har absorberats väl.
11. Tillsätt finhackad färsk koriander, krossad bockhornsklöver och garam masala. Blanda väl.