पनीर दो प्याज़ा

Indien

Lök- och paneercurry

Ett klassiskt curryrecept baserat på nordindisk sås tillagat med paneer och lök i förhållandet 1:2. Detta är ett perfekt nordindisk curryrecept känt för sin krämighet från paneerosten och kryddigheten från den karamelliserade lök. Till rätten passar pannstekt bröd på indiskt vis men också alla de olika smaksatta risrätter som Indien bjuder på. Pröva till exempel med spiskumminris (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 340

Ingredienser

Olja, 2 tsk till stekningen + 2 msk till såsen

Smör, 1 tsk till stekningen + 1 tsk till såsen

Paneerost, 12 kuber

Rödlök, ½ st till stekningen + 1 st till såsen

Malen gurkmeja, ¼ tsk till stekningen + ½ tsk till såsen

Rött chilipulver, ½ tsk till stekningen + 1 tsk till såsen

Hel spiskummin, 1 tsk

Hela gröna kardemummor, 3 st

Kanelstång, 1¼ cm till såsen 

Ingefärs- och vitlökspasta, 1 msk

Malen koriander, 1 tsk

Mald spiskummin, ½ tsk

Salt, 1 tsk

Tomater, 2 st

Yoghurt (dahi), 1 dl

Vatten, 4 dl

Färsk koriander, finhackad, 2 msk

Bockhornsklöver (kasuri methi), krossad, 1 tsk

Garam masala, ¼ tsk

Tillagning

1. Värm 2 tsk olja och 1 tsk smör i en stekpanna.

2. Tillsätt 12 kuber paneer, ½ lök i klyftor, ¼ tsk gurkmeja och ½ tsk chilipulver.

3. Fräs osten och löken på låg värme tills de fått lite färg. Håll det åt sidan.

4. Hetta upp 2 msk olja och 1 tsk smör i en stor panna. Tillsätt 1 tsk spiskummin, en bit kanelstång och 3 kardemummakapslar. Fräs tills kryddorna blir aromatiska.

5. Tillsätt nu 1 finhackad lök och 1 msk ingefärs- och vitlökspasta. Fräs löken tills den blir gyllene.

6. Sänk värmen till låg och tillsätt ½ tsk gurkmeja, 1 tsk chilipulver, 1 tsk korianderpulver, ½ tsk spiskumminpulver och 1 tsk salt. Fräs tills kryddorna blir aromatiska.

7. Tillsätt 2 fint hackade tomater och fräs tills tomaterna blir mjuka. Tillsätt yoghurt och blanda hela tiden tills oljan börjar separeras på sidorna.

8. Tillsätt vatten och blanda väl för att justera konsistensen.

9. Tillsätt den rostade paneerosten och löken och blanda försiktigt.

10. Täck över och låt sjuda i 5 minuter eller tills smakerna har absorberats väl.

11. Tillsätt finhackad färsk koriander, krossad bockhornsklöver och garam masala. Blanda väl.