
Panna cotta ai mirtilli
Italien
Blåbärspannacotta

Blåbärspannacotta är en uppfriskande dessert som är otroligt enkel att göra. Panacotta görs vanligtvis enkel och dekoreras sedan med olika frukt- eller chokladsmaker. Här är den smaksatt med blåbärspuré vilket också ger färg. Pannacotta (panna cotta = kokt grädde) är en norditaliensk dessert, som en pudding fast med gelatin istället för ägg.
- Tillagningstid: 4 timmar 15 minuter inklusive förberedelser och vilotid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 628
Ingredienser
Grädde, ½ l
Blåbär, 175 g
Strösocker, 130 g
Citronsaft, 20 g
Gelatinblad, 6 g
Färsk mynta efter smak
Tillagning
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Skölj blåbären noggrant men försiktigt. Häll av vattnet och klappa dem torra med hushållspapper.
3. Mixa blåbären till en puré med en stavmixer tillsammans med citronsaften.
4. Sila purén genom en sil för att ta bort kärnorna. Samla upp saften i en liten skål.
5. Häll grädden i en kastrull med sockret och värm. Kokning är inte nödvändig; sockret kommer att lösas upp. Krama gelatinbladen väl och tillsätt dem till grädden.
6. Blanda noggrant och tillsätt sedan blåbärspurén. Blanda ihop allt och häll sedan i önskade glas eller skålar. Låt svalna till rumstemperatur, täck sedan med plastfolie och ställ i kylskåp i minst 3–4 timmar.
7. Ta bort plastfolien när det är klart att servera. Garnera med några färska blåbär och några myntablad.