Păstrăv la grătar

Rumänien

Grillad öring

Det bästa här är att fisken tillagas väldigt enkelt, det här är inget sofistikerat och knepigt recept på grillad öring, Stjärnan och själva smaken är fisken. Öring kan snabbt torka ut i ugnen och bli intetsägande, och ångad kan den verka för smaklös... Med hjälp av grillen får vi ett jättegott recept på öring - det är nyttigt, gott, snabbt och enkelt! Servera gärna med ris med grönsaker (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 484

Ingredienser

Färsk öring, 4 st

Salt, 2 tsk

Torkad (eller färsk) persilja, 2 tsk

Olja, 4 msk

Citron, 1 st (kan uteslutas)

Tillagning

1. Skrapa bort fjällen på den urtagna fisken med en kniv eller stålull. Skölj fisken väl och låt den rinna i en sil, eller torka av den med lite hushållspapper. Fisken kan läggas hel på grillen. Den kan också delas i mindre bitar och då tas huvudet bort.

2. Salta och strö på lite torkade kryddor efter smak. Torkad persilja rekommenderas, men t ex rosmarin eller herbes de Provence går också bra. Några citronskivor kan läggas i magen på fisken om så önskas.

3. Pensla olja på hela fisken. Låt gärna fisken ligga med kryddor och olja i en skål eller plastpåse i 1-2 timmar innan grillen tänds.

4. Öring måste grillas på låg värme, annars bränns den för snabbt. Gör antingen en låg eld från början, eller gör en starkare, grilla annat först och fisken därefter. Smörj grillgallret med lite olja eller gnugga in det med en liten bit bacon innan fisken läggs på, för att skinnet verkligen ska bli krispigt och läckert.

5. Var försiktig med att vända eller flytta runt fisken på grillen. Om den inte tillagas bra på ena sidan kommer skinnet att fastna på grillen och stanna kvar när fisken vänds! Använd gärna en stekspade när fisken ska vändas och ta från stjärtfenan.

6. Avnjut fisken varm, gärna med ris med grönsaker (recept finns på hemsidan).