Patatas fritas al horno

Spanien

Ugnsbakade pommes frites

Pommes frites är nog en av de mest spektakulära tillbehören vi har. Det stora problemet vi står inför nuförtiden är att friterad potatis är väldigt kaloririk, och vi undviker den ofta eftersom den kan betraktas som ett väldigt ohälsosamt alternativ. Då kan du testa detta alternativ, där potatisen enkelt bakas i ugnen.

  • Tillagningstid:  1 timme 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 215

Ingredienser

Bakpotatisar, 4 st

Olivolja (extra jungfruolja), 4 msk

Salt efter smak

Tillagning

1. Skala potatisen, skär den i stavar, skölj den väl och lägg den i en skål med kallt vatten i cirka 25 minuter, tills den släpper ut all stärkelse. Häll därefter av vattnet från potatisen och klappa den torr med hushållspapper för att torka helt.

2. Lägg potatisen i en skål och blanda den med matskeden olja tills den är väl täckt.

3. Salta och lägg potatisarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.

4. Värm ugnen till 200 grader med över- och undervärme, Ställ in plåten med potatis och låt den stå i 40 minuter. Ta ut plåten efter halva tiden och rör om potatisen så att den blir jämnt gyllenbrun på alla sidor.