Perfect creamy mashed potatoes

USA

Perfekt krämigt potatismos

Ett perfekt krämig potatismos. Enkelt, idiotsäkert, krämigt klassiskt potatismosrecept. Detta är en klassisk sidorätt som alla kommer att älska! Nyckeln är att värma smöret och mjölk- och gräddblandningen innan det blandas med potatisen, och förstås gräddfilen för krämigheten.

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 342

Ingredienser

Potatis (Yukon Gold eller en rödskalig sort), 700 g

Saltat smör, 4 msk

Mjölk, 4-6 msk

Matlagningsgrädde, 4-6 msk

Gräddfil (sour cream), 2 msk

Salt, 1 tsk eller mer efter smak

Tillagning

1. Skala potatisen och skär den i stora bitar. Lägg den i en stor kastrull, täck med vatten och strö över 1 msk salt. Koka upp. Sänk värmen till låg när vattnet kokar och lägg på lock. Koka i 25–35 minuter eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet.

2. Värm smöret med blandad mjöl och grädde i en liten kastrull tills smöret är smält och varmt, cirka 5 minuter. Detta kan också göras i mikrovågsugnen i en mikrovågssäker skål. Värm i så fall i 1 minut eller tills smöret har smält.

3. Använd en potatispress eller potatisstöt eller lägg potatisen i skålen på en elvisp med paddeltillbehör och mixa i 30 sekunder för att finfördela potatisen.

4. Tillsätt långsamt smör- och mjölkblandningen, mixa på lägsta hastighet. Vänd ner gräddfil och salt. Om potatisen ska vara krämigare kan resterande mjölk- och gräddblandning tillsättas. Smaka av och krydda mer om det behövs. Tänk detta mos till en grytstek från MIssissippi (recept finns på hemsidan)!