
Perfect creamy mashed potatoes
USA
Perfekt krämigt potatismos

Ett perfekt krämig potatismos. Enkelt, idiotsäkert, krämigt klassiskt potatismosrecept. Detta är en klassisk sidorätt som alla kommer att älska! Nyckeln är att värma smöret och mjölk- och gräddblandningen innan det blandas med potatisen, och förstås gräddfilen för krämigheten.
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 342
Ingredienser
Potatis (Yukon Gold eller en rödskalig sort), 700 g
Saltat smör, 4 msk
Mjölk, 4-6 msk
Matlagningsgrädde, 4-6 msk
Gräddfil (sour cream), 2 msk
Salt, 1 tsk eller mer efter smak
Tillagning
1. Skala potatisen och skär den i stora bitar. Lägg den i en stor kastrull, täck med vatten och strö över 1 msk salt. Koka upp. Sänk värmen till låg när vattnet kokar och lägg på lock. Koka i 25–35 minuter eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet.
2. Värm smöret med blandad mjöl och grädde i en liten kastrull tills smöret är smält och varmt, cirka 5 minuter. Detta kan också göras i mikrovågsugnen i en mikrovågssäker skål. Värm i så fall i 1 minut eller tills smöret har smält.
3. Använd en potatispress eller potatisstöt eller lägg potatisen i skålen på en elvisp med paddeltillbehör och mixa i 30 sekunder för att finfördela potatisen.
4. Tillsätt långsamt smör- och mjölkblandningen, mixa på lägsta hastighet. Vänd ner gräddfil och salt. Om potatisen ska vara krämigare kan resterande mjölk- och gräddblandning tillsättas. Smaka av och krydda mer om det behövs. Tänk detta mos till en grytstek från MIssissippi (recept finns på hemsidan)!