Пирожное «картошка»
Ryssland
Potatisbakelse

Här är ett recept baserat på en klassisk bok för sovjettidens kockar. Enligt originalreceptet ska kakan vara ljus på insidan och brun på utsidan (som en potatis) och bestå av kexsmulor indränkta i grädde och konjak. Pröva vetja!
- Tillagningstid: 3 timmar 35 minuter inklusive förberedelser och vilotid
- Antal portioner: 6
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 779
Ingredienser
Ägg, 6 st
Strösocker, ½ l
Vetemjöl, 2½ dl
Salt, 1 nypa
Smör, 200 g
Mjölk, 4 msk
Vaniljstång, 1 st
Konjak, 3 msk
Kakaopulver, 2 tsk
Florsocker, 1 tsk
Tillagning
1. Först måste kexen bakas. Vispa 5 ägg, cirka 120 g socker och en nypa salt tills det blir styva toppar.
2. Tillsätt det siktade mjölet och blanda försiktigt med en spatel från botten till toppen. Den färdiga kexdegen ska vara luftig och rinna sakta av spateln.
3. Häll degen på en bakplåt smord med smör och sätt in i en förvärmd ugn. Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
4. Det färdiga kexet måste kylas väl och sedan malas till smulor i en mixer.
5. Gör nu grädden. Häll 1½ dl mjölk i en kastrull och tillsätt 200 g socker. Sätt kastrullen på spisen, låt koka upp under omrörning och koka i ytterligare 1-2 minuter.
6. Blanda ihop 1 ägg med 20 g socker med en handmixer. Häll gradvis den kokta mjölkblandningen i det vispade ägget, rör om med en spatel.
7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka tills den tjocknat, under konstant omrörning. Koka upp och koka i högst 2 minuter.
8. Låt vaniljsåsgrunden svalna helt, rör om med en spatel var tionde minut.
9. Mixa 250 g mjukt smör i en mixer och tillsätt gradvis vaniljsåsgrunden, fortsätt att vispa. Tillsätt 1 msk konjak och vaniljkorn från vaniljstången mot slutet.
10. Forma nu kakorna: Häll kexsmulor i hälften av grädden och blanda med en spatel. Knåda blandningen med händerna tills den blir formbar.
11. Forma kakan med hjälp av händerna till en rund eller oval form och rulla den i en blandning av florsocker och kakao. Dekorera efter önskemål.
12. Kakan måste stå i 2-3 timmar så att krämen blötlägger kexsmulorna helt.