Polenta

Italien

Polenta

Polenta är en traditionell vinterrätt från norra Italien som förekommer i otaliga regionala recept: polenta alla veneta eller uccellini scappati för att nämna ett par. Om det är svårt att göra polenta? Nej, tvärtom, det är väldigt enkelt. Pröva den gärna som alternativ till potatismos, varför inte till carbonada valdostana (recept finns på hemsidan)?

  • Tillagningstid: 1 timme 5 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 218

Ingredienser

Majsmjöl, 250 g

Vatten, 1 l

Grovt salt, 1 msk

Tillagning

1. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Traditionellt sett är polentakrukan en koppargryta.

2, Häll i majsmjölet lite i taget när det börjat koka, under ständig omrörning med en visp. Byt vispen mot en träslev när majsmjölet blivit smuligt.

3. Koka polentan i 45 minuter på medelvärme och rör om då och då. Polentan kan serveras direkt som tillbehör till en andra rätt eller grillas, stekas eller blandas med svamp, ragu och ostar.