Porzeczkowy sernik na zimno
Polen
Kall svartvinbärscheesecake

En cheesecake utan cheese. Tack vare de svarta vinbären har den en unik färg, kombinerad med riktigt mörk kakao. Det ser vackert ut, och de aromatiska vinbären överraskar alla! Så varför inte? Pröva gärna denna cheesecake.
- Tillagningstid: 4 timmar inklusive förberedelser och kylning
- Antal portioner: 6-8
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 549
Ingredienser
Smörkex med kakao, 170 g
Florsocker, 1 msk till botten + 150 g till fyllningen
Smör, 140 g
Svart kakaopulver, 2 msk
Svarta vinbär, 400 g till fyllningen + 100 g till dekoration
Naturell yoghurt, 800 g
Gelatinpulver, 25 g
Vatten, 1¼ dl
Vispgrädde, 2½ dl
Tillagning
1. Klä botten av en kakform med 26 cm diameter med bakplåtspapper.
2. Lägg kexen i en matberedare och krossa dem till sand. De kan också läggas i en påse och krossas med en kavel.
3. Smält smöret och tillsätt 1 msk florsocker samt den svarta kakaon. Blanda noggrant med kaksmulorna. Lägg undan 2 msk att dekorera kakan med. Häll resten i botten av formen, tryck till och jämna till. Ställ in i kylskåpet medan fyllningen blandas ihop.
4. Skölj vinbären, torka dem och ta bort kvistarna. Häll över i en hög behållare. Sila 400 g av vinbären genom en sil till en slät puré. Spara resten till dekoration.
5. Häll yoghurten i en skål. Blanda eller vispa med 150 g siktat florsocker. Häll vinbärspurén i blandningen och blanda igen.
6. Häll kallt vatten över gelatinet, blanda noggrant och låt det svälla. Lös upp det svällda gelatinet i mikrovågsugnen eller i en kastrull. Kom ihåg att värma upp det, inte koka det.
7. Blanda gelatinet med vinbärsyoghurten. Vispa grädden tills den är fast och vänd försiktigt ner den i vinbärsyoghurten.
8. Häll över vinbärsyoghurten i kakformen och ställ in den i kylskåpet i några timmar tills den har stelnat helt. Dekorera snyggt med resterande vinbär och de sparade kakaosmulorna.