Pulpă de rață confiată și varză călită

Rumänien

Konfiterat anklår med kryddkål

Konfiterad anka har man riktig dille på i Frankrike och även om det tar ganska lång tid att göra den, tro mig, den är värd varje minut som investeras! Här är receptet inte franskt utan rumänskt, där den också är populär och gärna serveras med kål. Till detta passar polenta utmärkt, så får det hela en ännu mer rumänsk touch!

  • Tillagningstid: 31 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 202

Ingredienser

Anklår, 4 st

Ankfett, tillräckligt för att täcka låren

Färsk rosmarin, 4 kvistar

Rött vin, 2 dl

Grovt salt, 2 msk

Färsk timjan, 6 kvistar

Kanelstänger, 4 st

Vitlöksklyftor, 6 st

Vitkål, 2 st

Olja, 4 msk

Gula lökar, 4 st

Morötter, 4 st

Malen spiskummin, 1 tsk (kan uteslutas)

Torkad timjan, 2 tsk

Paprikapulver, 2 tsk

Buljong, 6 msk

Vatten, 6 dl

Paprikapasta efter smak

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Skär bort överflödigt fett från anklåren. Kasta det inte! Det kan smältas på låg värme och förvaras väl förslutet i kylen. 

2. Lägg låren i en form och häll över rödvinet. Bryt sedan av timjankvistarna. Gnid in låren väl med grovt salt och timjan. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn. 

3. Ta ut låren från kylen och torka av saltet väl med lite vatten. Lägg låren i en ugnsfast gryta tillsammans med rosmarin, kanelstänger och vitlök. Täck med ankfett och sätt in i ugnen förvärmd till 90-100 grader. Låt stå i 6-7 timmar.

4. Kålen kan börja ungefär en timme innan anklåren är klara. Lägg finhackad kål i en stor kastrull och tillsätt vatten. Tillsätt sedan salt. Lägg på locket och låt puttra – kål blir riktigt god när den puttrar i sin egen saft. Låt det puttra i 30 minuter och ta sedan av locket.

5. Fräs morötter och lök separat i olja och lägg dem över kålen. Tillsätt sedan paprikapulver, spiskummin och timjan. Tillsätt buljong och paprikapasta och fortsätt att sjuda tills kålen blir mjuk. Krydda med salt och peppar.

6. Ta ut anklåren ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ställ in kålen i ugnen några minuter för att gratinera. Till denna underbara rätt passar polenta perfekt!